Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Pochod proti Trianonu skončil pred veľvyslanectvom SR v Budapešti

Niekoľko stoviek extrémistov pochoduje 2. júna 2013 pred slovenským veľvyslanectvom v Budapešti pri príležitosti 93. výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy. Foto: TASR/MTI

Účastníci zhromaždenia s arpádovskými a národnými vlajkami, ako aj s vlajkami HVIM, požadovali revíziu Trianonskej mierovej zmluvy.

Budapešť 2. júna (TASR) - Niekoľko stoviek extrémistov pochodovalo dnes pred sídlom Zastupiteľského úradu SR v Budapešti na protest proti Trianonskej mierovej zmluve podpísanej 4. júna 1920. Účastníci pochodu skandovali: "Preč s Trianonom!". Budovu veľvyslanectva obkolesila polícia kovovými zábranami.

Tradičný pochod pred veľvyslanectvami nástupníckych krajín, ktorých sa mierová zmluva dotkla, zorganizovalo Mládežnícke hnutie 64 stolíc (HVIM). Pridali sa aj sympatizanti opozičnej parlamentnej strany Jobbik a ďalších ultrapravicových organizácií.

Podľa poslanca za ultrapravicový Jobbik Tamása Gaudi-Nagya revízia mierového diktátu prijatého pred 93 rokmi je nevyhnutná. Ako dodal, trianonskú zmluvu možno vnímať ako pokus o vraždu národa, pri ktorom pošliapali právo maďarského národa na sebaurčenie.

"Nech si nikto nemyslí, že to Maďari nechajú tak," zdôraznil poslanec Jobbiku.

Podujatie zabezpečovalo množstvo policajtov. Na trase pochodu, ktorá viedla pred srbské, rumunské a slovenské veľvyslanectvo, boli pripravené aj jednotky rýchleho nasadenia. Zhromaždenie sa skončilo pred slovenským zastupiteľským úradom, kde sa účastníci bez incidentov rozišli.

Stovky extrémistov sa dnes popoludní zhromaždili na budapeštianskom Námestí revolucionárov 1956 na tradičný protestný pochod proti Trianonskej mierovej zmluve podpísanej v roku 1920. Pochod, ktorý zorganizovalo Mládežnícke hnutie 64 stolíc (HVIM), viedlo večer pred zastupiteľské úrady viacerých nástupníckych krajín, ktorých sa mierová zmluva dotkla.

Na snímke pochod extrémistov v Budapešti
Foto: TASR/Ladislav Vallach
Účastníci zhromaždenia s arpádovskými a národnými vlajkami, ako aj s vlajkami HVIM, požadovali revíziu Trianonskej mierovej zmluvy. Protestovali aj priaznivci opozičnej parlamentnej strany Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik a ďalších ultrapravicových organizácií.

Niekoľko desiatok účastníkov malo oblečené uniformy podobné zakázanej maďarskej gardy.

Policajti obkolesili budovy veľvyslanectiev kovovými zábranami. Demonštráciu zabezpečovalo niekoľko stoviek príslušníkov zásahovej jednotky.

Poslanci maďarského parlamentu rozhodli 18. októbra 2010, že výročie Trianonskej mierovej zmluvy bude v Maďarsku pamätným dňom. Zmluvu, ktorá riešila hranice maďarského štátu, jedného z nástupníckych štátov po rozpade Rakúsko-Uhorska po prvej svetovej vojne, podpísali 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon vo Versailles vo Francúzsku.