Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pochod Varšavou:Tisíce ľudí podporili LGBT a ďalších marginalizovaných

Tisíce ľudí vyšli 3. júna 2017 do ulíc Varšavy, aby počas 17. ročníka Pochodu rovnostiprejavili podporu právam homosexuálov v Poľsku. Foto: TASR/AP

Demonštrantov sa počas pochodu snažila zastaviť skupina krajne pravicových nacionalistov, proti ktorým však zasiahla polícia.

Varšava 4. júna (TASR) - Tisíce ľudí vyšli včera do ulíc Varšavy, aby prejavili podporu právam homosexuálov v Poľsku. Ako informovala agentúra DPA, demonštrantov sa počas pochodu snažila zastaviť skupina krajne pravicových nacionalistov, proti ktorým však zasiahla polícia.

Akcia nazvaná Pochod rovnosti sa konala so zámerom upriamiť pozornosť na práva komunity LGBT s dôrazom na diskrimináciu, ktorej často čelia, a v snahe dosiahnuť akceptovanie zväzkov osôb rovnakého pohlavia v Poľsku.

Účastníci v poradí už 17. ročníka Pochodu rovnosti brojili však aj práva telesne postihnutých ľudí, náboženských menšín a iných marginalizovaných skupín obyvateľstva.

Polícia odhadla počet účastníkov na 13.000, zatiaľ čo podľa organizátorov ich bolo 50.000.

Pochodu vyjadrilo podporu asi 40 zahraničných veľvyslanectiev, vrátane zastupiteľstiev Francúzska a Spojených štátov.

Agentúra AP pripomenula, že poľská konzervatívna vláda je proti manželstvu ľudí rovnakého pohlavia i proti ich právne ošetrenému spolužitiu.

AP konštatovala, že gejovia a lesby čelia v prevažne katolíckom Poľsku prejavom diskriminácie veľmi často. Aj je keď Varšava v porovnaní s inými mestami tolerantnejšia, väčšina homosexuálnych párov sa aj tam na verejnosti vyhýba prejavom náklonnosti, dokonca aj takým ako držanie sa za ruky.