Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Pochod za ženské práva v Pakistane vyvolal islamistickú demonštráciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Akcia protestu sa skončila po tom, ako narazila na islamistickú "antifeministickú" protidemonštráciu, pričom obe skupiny museli od seba oddeliť príslušníci bezpečnostných zložiek.

Islamabad 8. marca (TASR) - Pochod aktivistov za ženské práva, ktorý sa v nedeľu pri príležitosti medzinárodného dňa žien (MDŽ) konal v pakistanskej metropole Islamabad, vyvolal islamistickú protidemonštráciu. Informovala o tom agentúra AFP.

Približne 1000 mužov a žien sa v sobotu zúčastnilo na pochode za ženské práva. Akcia protestu sa však skončila po tom, ako narazila na islamistickú "antifeministickú" protidemonštráciu, pričom obe skupiny museli od seba oddeliť príslušníci bezpečnostných zložiek.

"Ženy sú v Pakistane považované za majetok mužov," uviedla pre agentúru 55-ročná účastníčka pochodu za ženské práva, podľa slov ktorej nie je na ich požiadavkách "nič vulgárne".

Na protidedemonštrácii sa podľa AFP zúčastnili skupinky žien v burkách s transparentmi hlásajúcimi: "Naše telo, Alahova voľba". Podľa Ismat Chánovej (33) sú aktivisti za ženské práva "naivní", pretože sa nechávajú zneužívať neziskovými organizáciami a "židovskou lobby". Reportéri AFP tiež videli hlúčiky islamistov, ako hádžu na účastníkov pochodu za ženské práva palice a kamene.

Ako pripomína AFP, pakistanská spoločnosť je veľmi konzervatívna a stále v nej platí kódex rodinnej cti, pričom ženy, ktoré sa voči nemu prehrešia, sú rodinnými príslušníkmi často zabité. Hnutia za ženské práva sú zároveň obviňované z toho, že šíria západné liberálne idey, ktoré odporujú miestnym náboženským a kultúrnym tradíciám.