Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pochody proti interrupciám prilákali v Rumunsku tisíce ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa údajov médií demonštrovalo v Bukurešti približne 4000 ľudí, menšie zhromaždenia hlásili z najmenej 15 ďalších miest.

Bukurešť 26. marca (TASR) - Obyvatelia Rumunska sa zúčastňovali v sobotu na pochodoch v rôznych častiach krajiny, aby vyjadrili svoj odpor voči vykonávaniu umelého prerušenia tehotenstva. Podľa údajov médií demonštrovalo v Bukurešti približne 4000 ľudí, menšie zhromaždenia hlásili z najmenej 15 ďalších miest.

Organizátori pochodov z rumunského združenia Študenti za život predtým oznámili, že boli naplánované súbežné akcie na 285 miestach v Rumunsku a susednom Moldavsku. Nemalo byť pritom požadované zakázanie interrupcií zákonom, ale zlepšenie sociálnej a psychologickej podpory budúcich matiek.

Na demonštrácii v Bukurešti sa zúčastnilo aj mnoho duchovných rumunskej pravoslávnej cirkvi. Tamojší patriarchát odsúdil snahy oblastných predstaviteľov cirkvi nútiť veriacich k účasti na týchto akciách. Rumunské médiá totiž informovali o prípade z čiernomorského prístavu Konstanca, kde arcibiskupský úrad údajne nariadil demonštrovať učiteľom náboženstva.