Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Počítač navrhol rozdelenie Jeruzalema ako riešenie konfliktu

Jeruzalem ilustračné foto Foto: TASR/AP

Článok o výsledkoch projektu publikoval aj odborný časopis American Journal of Political Science.

Bazilej/Jeruzalem 11. júla (TASR) - Počítačová simulácia navrhla rozdelenie Jeruzalema a vytvorenie palestínskeho štátu ako najlepšie riešenie dlhoročného konfliktu na Blízkom východe. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Simulácia je výsledkom spolupráce vedcov zo Švajčiarska a Izraela, ktorí mapovali populačné skupiny žijúce v Jeruzaleme a podrobne analyzovali ich vzťahy.

Výskumníci prostredníctvom počítačového modelu simulovali rôzne politické alternatívy na zmiernenie rizika násilností medzi tamojšími Židmi a Palestínčanmi.

Dospeli k záveru, že najlepšou možnosťou by bolo oddelenie oboch komunít v rámci dvojštátneho riešenia, teda mierovej koexistencie židovského a palestínskeho štátu. To by podľa simulácie malo zahŕňať aj dobrovoľné presídľovanie obyvateľstva.

"Ľudia síce nechcú násilie, ale nedokážu ho dostať pod kontrolu," uviedol v tejto súvislosti sociológ Dirk Helbing zo Federálneho technologického inštitútu (EHT) vo švajčiarskom Zürichu.

Článok o výsledkoch projektu publikoval aj odborný časopis American Journal of Political Science.

Izrael považuje Jeruzalem za svoje večné a nedeliteľné hlavné mesto. Palestínčania naopak chcú, aby sa východný Jeruzalem stal metropolou ich budúceho štátu.