Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počítačoví experti: Za masívnym kybernetickým útokom môže byť KĽDR

WannaCry, ilustračné foto. 14. mája 2017 Foto: TASR/AP

Časť kódu použitá v jednej z prvých verzií malvéru WannaCry je zhodná s tou, akú používajú aj programy skupiny Lazarus Group. Tá je podľa mnohých počítačových expertov platformou hackerov KĽDR.

Washington/Toronto 16. mája (TASR) - Do rozsiahleho kybernetického útoku škodlivým softvérom, ktorý v uplynulých dňoch zasiahol vyše 300.000 počítačov v prinajmenšom 150 krajinách sveta, by mohla byť zapletená Severná Kórea. Tvrdia to experti z dvoch renomovaných spoločností zaoberajúcich sa kybernetickou bezpečnosťou, ktorých dnes citovala agentúra Reuters.

Spoločnosti Symantec a Kaspersky Lab uviedli, že časť kódu použitá v jednej z prvých verzií malvéru WannaCry, je zhodná s tou, akú používajú aj programy skupiny Lazarus Group. Tá je podľa mnohých počítačových expertov platformou severokórejských hackerov, ktorí podnikajú opakované útoky za účelom získania finančných prostriedkov.

"Toto je doteraz najlepšia stopa, akú sme objavili v súvislosti s pôvodom WannaCry," povedal Kurt Baumgartner zo spoločnosti Kaspersky Lab.

Obe firmy sa však zároveň zhodli na tom, že je ešte príliš zavčasu povedať, či za útokmi skutočne stála Severná Kórea.

Kód WannaCry potrebujú ešte viac preskúmať, pričom o pomoc požiadali aj analytikov z ďalších firiem. Autorov softvéru sa zároveň snažia vypátrať úrady na celom svete vrátane USA.

Kybernetický útok zasiahol okrem Telenoru aj podnik v Szombathelyi



Kybernetický útok škodlivým softvérom z piatka 12. mája zasiahol v Maďarsku okrem telekomunikačnej spoločnosti Telenor aj bližšie nešpecifikovaný závod medzinárodnej spoločnosti v meste Szombathely na západe krajiny. Informoval o tom regionálny spravodajský server nyugat.hu.

Vírus, ktorý spôsobil zastavenie počítačov, vymazanie údajov z nich i zastavenie vlastnej výroby, zaútočil po pondelňajšom (15.5.) spustení výroby. Problém napokon v pondelok popoludní vyriešili zahraniční počítačoví experti spoločnosti.

Server špecializujúci sa na automobilový priemysel autopro.hu zisťoval u maďarských výrobných závodov Audi, Mercedes a Suzuki, či ich nezasiahol tento útok. Všetky uviedli, že vírus im nespôsobil žiadne problémy.

Autopro.hu podčiarkol, že experti upozorňujú na skutočnosť, že ozajstnou výzvou z hľadiska kybernetických útokov budú v budúcnosti vozidlá pripojené na bezkáblovú sieť.