Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pod troskami doneckého letiska objavili 30 tiel ukrajinských vojakov

Proruský separatista (vpravo) sa pozerá ako ukrajinskí vojnoví zajatci vyslobodzujú z trosiek budovy letiska telo ukrajinského vojaka vo východoukrajinskom meste Doneck v stredu 25. februára 2015. Foto: TASR/AP

"Mŕtvych prevezieme do márnice a následne sa začne pátranie po ich príbuzných," uviedol rezort obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Moskva 26. februára (TASR) - Najmenej 30 tiel ukrajinských vojakov objavili dnes pod troskami letiska vo východoukrajinskom meste Doneck. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vládne zdroje samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Na odstraňovaní ruín letiska, zničeného počas bojov medzi ukrajinskou armádou a separatistami, sa zúčastňujú záchranári, milície a dobrovoľníci. V stredu, keď sa práce začali, objavili prvé štyri telá vojakov.

"Mŕtvych prevezieme do márnice a následne sa začne pátranie po ich príbuzných," uviedol rezort obrany DĽR.


Boje na letisku a jeho okolí sa skončili 15. februára, keď vstúpilo do platnosti prímerie vyjednané tzv. normandskou štvorkou. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) posilnila svoju misiu na monitorovanie prímeria v niekoľkých oblastiach juhovýchodnej Ukrajiny vrátane doneckého letiska.

Šéfka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) v Donecku Joan Audierneová v stredu oznámila, že pracovníci tejto organizácie sú pripravení podieľať sa na odstraňovaní ruín letiska v Donecku. MVČK pomáha úradom v DĽR vyrovnať sa s náročnou humanitárnou krízou a narušenou infraštruktúrou.