Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Poddôstojníka obžalovali zo šírenia severokórejskej propagandy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemenovaný poddôstojník je okrem iného obvinený zo zhotovovania materiálov chváliacich zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, starého otca súčasného severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Soul 19. decembra (TASR) - Prokuratúra juhokórejského vojenského námorníctva vzniesla obžalobu voči námornému poddôstojníkovi, ktorého viní zo šírenia propagandy podporujúcej Severnú Kóreu a z vyzradenia pozície vojnovej lode počas námorných operácií. TASR správu prevzala z agentúry Jonhap, ktorá sa odvoláva na utorkové oznámenie velenia juhokórejskej kontrarozviedky.

Nemenovaný poddôstojník je okrem iného obvinený zo zhotovovania materiálov chváliacich zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, starého otca súčasného severokórejského vodcu Kim Čong-una. Propagandistické materiály tohto druhu mal podľa obžaloby šíriť aj v rámci svojej jednotky.

Takisto údajne vyzradil polohu lode juhokórejského vojenského námorníctva Číňanovi, ktorého totožnosť nie je známa. Urobil tak prostredníctvom smartfónu v čase prebiehajúcej námornej operácie, pričom údaje tohto druhu sú klasifikované ako vojenské tajomstvo.

Zákon o národnej bezpečnosti juhokórejským občanom zakazuje pochvalne sa vyjadrovať o Severnej Kórey a previnilcom hrozia tresty odňatia slobody až do výšky sedem rokov.

Obžalovaný poddôstojník nastúpil na svoju povinnú vojenskú službu v máji 2022. Takúto službu v dĺžke 18 mesiacov musia absolvovať všetci juhokórejskí muži, ktorí sú na to spôsobilí, dodáva Jonhap.