Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Podľa Baghdádího si kalifát si vedie dobre napriek pôsobeniu koalícií

abú Bakr Baghdádí, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dodal, že izraelskí Židia sa budú pred IS "schovávať za stromy a kamene", a prisľúbil, že z Izraela urobí "cintorín židov".

Bejrút 26. decembra (TASR) - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) dnes na internete zverejnila nové posolstvo, v ktorom jej vodca, abú Bakr Baghdádí, tvrdí, že jeho kalifát je na tom dobre aj napriek bezprecedentnej aliancii, ktorá sa proti nemu vo svete vytvorila. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Podľa AP audiozáznam trvá 24 minút a Baghdádí v ňom tvrdí, že nálety medzinárodnej koalície len posilňujú odhodlanie a rozhodnosť IS. Vyzval svojich nasledovateľov na vytrvalosť a trpezlivosť. Vysmial sa tiež Saudskej Arábii, ktorá iniciovala vznik koalície moslimských krajín proti terorizmu. "Ak je táto koalícia skutočne islamská, prečo nepríde na pomoc sýrskym moslimom bombardovaným (sýrskym) režimom," pýtal sa Baghdádí.

Svojim verným v súvislosti s tým oznámil, že oni sú "zachránenou skupinou". "Nech sa aj všetky národy spoja proti nám, to len posilní našu istotu, že sme na dobrej ceste," vyhlásil a dodal, že IS nečelí len "križiackej výprave, ale bezprecedentnému boju, do ktorého sa zapojili neveriace národy a vedú ho proti islamu". Zdôraznil preto, že boj proti neveriacim sa týka každého moslima na svete.

Baghdádí sa v príhovore obrátil na Izrael, ktorý upozornil, že "každý deň sme k vám o krok bližšie". Dodal, že izraelskí Židia sa budú pred IS "schovávať za stromy a kamene", a prisľúbil, že z Izraela urobí "cintorín židov". Uviedol, že spomínaná koalícia moslimských krajín by mala ako jeden zo svojich cieľov mať aj oslobodenie Palestíny.

Autentickosť audiozáznamu nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. AP dodala, že sa objavil na webových stránkach napojených na IS, ako aj na sieti Twitter - podobne ako aj posledné posolstvá IS.

Ak sa autenticita záznamu potvrdí, pôjde o prvé Baghdádího posolstvo po siedmich mesiacoch. Podľa rôznych zdrojov záznam mohol vzniknúť v čase od 15. do 25. decembra, ale Baghdádí sa v ňom nezmieňuje o teroristických útokoch, ktoré sa v Paríži odohrali 13. novembra a pripravili o život 130 ľudí. Zodpovednosť za ne prebral práve IS.