Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Berlusconiho morálnosť je stále sporná, tvrdí cirkev

Silvio Berlusconi Foto: TASR/AP

Talianska rímskokatolícka cirkev dnes zverejnila ostré pokarhanie na adresu bývalého premiéra Silvia Berlusconiho.

Rím 12. marca (TASR) - Talianska rímskokatolícka cirkev dnes zverejnila ostré pokarhanie na adresu bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Jeho morálnosť je podľa nej aj naďalej sporná po tom, ako ho súd oslobodil od obvinení z platenia za sex s neplnoletou a zo zneužitia právomocí, napísala agentúra DPA.


Miliardársky mediálny magnát a opozičný líder Berlusconi v reakcii na definitívny oslobodzujúci verdikt v kauze "bunga bunga" večierkov ohlásil návrat na politickú scénu.

"Je jasné, že oslobodzujúci verdikt založený na motiváciách, ktoré dosiaľ poznáme, neznamená osvedčenie o politickom význame a morálke,"
napísal denník Avvenire, oficiálne noviny Konferencie biskupov Talianska (CEI).

Milánsky katolícky denník v texte spomenul článok talianskej ústavy, podľa ktorého majú osoby vo vysokých štátnych funkciách "povinnosť" slúžiť "s disciplínou a cťou", čím zjavne naznačil, že Berlusconi v tomto smere zlyhal.

Kritiku na adresu expremiéra potvrdil aj generálny tajomník CEI monsignor Nunzio Galantino. "Avvenire zaujal odvážny postoj, ktorý je potrebné podporiť a potvrdiť," povedal novinárom. "Právny systém vie zájsť iba po určitý bod, morálnosť je však iná záležitosť," dodal.

Taliansky najvyšší súd v utorok potvrdil oslobodzujúci rozsudok v procese, v ktorom bol expremiér Berlusconi obvinený z platenia za sex s neplnoletou osobou a zo zneužitia úradu na utajenie záležitosti.

Aféra "bunga bunga" sa točila okolo tanečnice z nočného klubu, Maročanky Karimy El Mahrougovej prezývanej Ruby, ktorá sa zúčastňovala na večierkoch v Berlusconiho vile v roku 2010, keď bol ešte premiérom a ona mala len 17 rokov.

V Taliansku nie je prostitúcia protizákonná, ale vedomý sex s neplnoletou osobou áno.