Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Podľa družicových snímok je 35% budov Gaze poškodených alebo zničených

Zničené budovy v pásme Gazy po izraelskom bombardovaní vidieť z okna lietadla amerických vzdušných síl, ktoré prelietava nad pásmom Gazy vo štvrtok 14. marca 2024. Foto: TASR/AP

Satelitné stredisko OSN využilo vo svojom hodnotení družicové zábery s vysokým rozlíšením, zhromaždené 29. februára, a porovnalo ich so zábermi spred začiatku tohto konfliktu a po ňom.

Ženeva 21. marca (TASR) - Družicové snímky analyzované Satelitným strediskom OSN (UNOSAT) ukazujú, že v dôsledku izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy zostalo na tomto palestínskom území zničených alebo poškodených 35 percent budov. TASR prevzala štvrtkové informácie z agentúry Reuters.

Pri ofenzíve Izraela, spustenej ako odveta za útoky militantov z palestínskeho hnutia Hamas na juh Izraela zo 7. októbra, zahynulo takmer 32.000 Palestínčanov, uviedli zdravotnícke úrady na území pásma ovládanom Hamasom. Militanti tohto hnutia zabili pri spomínanom útoku na Izrael približne 1200 ľudí.

Satelitné stredisko OSN využilo vo svojom hodnotení družicové zábery s vysokým rozlíšením, zhromaždené 29. februára, a porovnalo ich so zábermi spred začiatku tohto konfliktu a po ňom.

Stredisko zistilo, že 35 percent všetkých budov v Pásme Gazy, teda 88.868 stavieb, bolo zničených alebo poškodených.

Z nich 31.198 identifikovalo centrum ako zničené, 16.908 ako vážne poškodené a 40.762 ako mierne poškodené.

To predstavuje nárast o takmer 20.000 zasiahnutých budov v porovnaní s predchádzajúcim hodnotením, ktoré vychádzalo zo záberov urobených v januári - tie vtedy ukázali, že poškodených alebo zničených bolo 30 percent všetkých budov, dodal UNOSAT.

"Najvýraznejší nárast škôd zaznamenali guvernoráty Chán Júnis a Gaza, pričom Chán Júnis zaznamenal ďalších 12.279 poškodených stavieb a Gaza 2010," doplnil UNOSAT.

"Mesto Chán Júnis bolo zasiahnuté obzvlášť ťažko, má 6663 novo zničených stavieb," upozornilo centrum.