Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Podľa Junckera poľské zákony sú aj vecou EÚ

Na archívnej snímke Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP

Predseda Európskej komisie sa tak vyjadril v súvislosti s krokom EÚ, keď rozhodla o začatí monitorovania dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku.

Brusel 15. januára (TASR) - Európska únia nemá problém s Poľskom, ale s krokmi novej euroskeptickej poľskej vlády, uviedol dnes v Bruseli predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Juncker sa takto vyjadril v súvislosti s bezprecedentným krokom, ku ktorému EÚ pristúpila v stredu, keď rozhodla o začatí monitorovania dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku, kde nová pravicová vláda posilnila svoju kontrolu v justícií a verejnoprávnych médiách, čo by mohlo byť porušením demokratických štandardov EÚ.

Junker dnes na tlačovej konferencii vyzval nepliesť si Poľsko a poľskú vládu.

"Nechcem, aby poľský ľud nadobudol dojem, že celá EÚ povstala proti Poľsku. Poľsko je krajinou, ktorá u mňa vyvoláva veľký rešpekt a obdiv," vysvetlil.

Juncker súčasne upozornil, že záležitosti Poľska ako jedného z 28 členov EÚ musia byť vnímané aj z pohľadu legislatívy EÚ. Názory, ktoré sa objavili v Poľsku, že kontroverzné rozhodnutia novej vlády sú záležitosťou poľského zákonodarstva a nemajú žiadnu súvislosť s kompetenciami EÚ, označil dnes Juncker za "úplne nesprávne".

Monitorovanie dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku by mohlo vyústiť až do pozastavenia hlasovacieho práva v EÚ, ak by Poľsko ignorovalo podnety EÚ vyplývajúce z článku 7. Lisabonskej zmluvy. Juncker však dnes v Bruseli uviedol, že k tomu nedôjde vzhľadom na prebiehajúci dialóg a konzultácie.

"Nemá zmysel upozorňovať na uplatňovanie článku (č.7 Lisabonskej zmluvy). Ak sa to má stať, stane sa, ale ja si nemyslím, že k tomu dôjde," uviedol Juncker.

Európska komisia začala v stredu predbežné vyšetrovanie dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku. K prijatiu tohto opatrenia došlo necelé tri mesiace po tom, ako v Poľsku vyhrala parlamentné voľby konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Nová vláda rýchlo presadila reformu, ktorou sa snaží dostať pod kontrolu verejnoprávne médiá, a zmenila aj zákon o ústavnom súde.

V rámci predbežného právneho konania EK rozbehne s Varšavou dialóg, ktorý by mal zmierniť obavy, že zmeny nastolené novou poľskou vládou sú zásahom do bežných demokratických princípov. Prípadným postihom zo strany EÚ, ktorý sa však javí ako nepravdepodobný, by bolo najmä pozastavenie hlasovacích práv Poľska v Rade EÚ.