Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Podľa Orbána musí maďarský parlament rokovať aspoň do polovice júla

Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Kríza v Európe si môže vyžiadať rozhodnutia, na ktoré bude musieť reagovať parlament, myslí si Viktor Orbán.

Budapešť 14. mája (TASR) – Maďarský parlament čaká dvojmesačné obdobie intenzívnej práce. Zákonodarný zbor bude musieť rokovať aspoň do polovice júla, vyhlásil dnes v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa neho si kríza v Európe môže vyžiadať rozhodnutia, na ktoré bude musieť reagovať parlament.

Orbán po spoločnom zasadnutí parlamentných frakcií Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz a  Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP) podľa tlačovej agentúry MTI povedal, že do polovice roka musí byť hotová "kostra" štátneho rozpočtu pre rok 2013 a v septembri sa budú prijímať rozhodnutia k detailom rozpočtu.

Premiér vyjadril nádej, že nový hospodársky systém, ktorý jeho vláda buduje už dva roky a  podľa jeho slov stabilizoval finančnú situáciu, bude "v celku schopný dosiahnuť väčší výkon, ako si to dokážu dnes mnohí predstaviť".

Ako dodal, ak budú nejaké príjmy v rozpočte navyše, vláda ich určite použije na zníženie daní a odvodov. O tom však bude možné hovoriť až koncom septembra alebo v polovici októbra, pretože pred októbrom ešte nie je možné vnímať hospodárske procesy týkajúce sa celého roka.