Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Podľa OSN má útok na školu v Sýrii známky vojnového zločinu

Na snímke z videa zverejnenej zo Sýrskej Revolučnej siete muž narieka nad zabaleným mŕtvym telom po leteckých útokoch v dedine Hás v sýrskej provincii Idlib 26. októbra 2016. Sýrski aktivisti uviedli, že pri náletoch neďaleko školy zahynulo vyše 20 ľudí, prevažne detí. Foto: TASR/AP

Útok na školský komplex v dedine Hás si vyžiadal 35 obetí na životoch. Medzi nimi bolo aj 22 detí a šesť učiteľov.

Bejrút/New York 28. októbra (TASR) - Spojené národy a viacero krajín sveta vyzvali na prešetrenie útoku na areál školy v sýrskej provincii Idlib, pri ktorom prišlo o život 35 ľudí vrátane detí, a avizovali, že tento čin by mohol byť kvalifikovaný ako vojnový zločin. Informovala o tom v noci nadnes agentúra DPA.

Útok na školský komplex v dedine Hás si vyžiadal 35 obetí na životoch. Medzi nimi bolo aj 22 detí a šesť učiteľov.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval na okamžité a nestranné prešetrenie tohto incidentu. "Ak to bolo zámerné, tento útok by mohol byť vojnovým zločinom," uviedol v noci nadnes v Pan Ki-munovom mene jeho hovorca Stéphane Dujarric.

Gordon Brown, osobitný vyslanec OSN pre všeobecné vzdelávanie a bývalý britský minister zahraničných vecí, dokonca vyhlásil, že útok je "zjavným vojnovým zločinom". Podľa jeho názoru by Bezpečnostná rada OSN mala tento prípad postúpiť Medzinárodnému trestnému súdu (ICC).

Britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft vyslovil súhlas s Brownovým hodnotením prípadu, vyjadril však pochybnosti, či BR OSN bude schopná "posunúť" túto kauzu ICC - a to vzhľadom na právo veta Ruska, ktoré už v minulosti zabránilo podobnému postupu vo viacerých kauzách týkajúcich sa konfliktu v Sýrii.

Francúzsky veľvyslanec pri OSN Francois Delattre vyhlásil, že útok na školu v provincii Idlib nemohla spáchať sýrska opozícia, pretože nemá vo výzbroji lietadlá. Tie má len sýrska armáda a jej spojenec Rusko.

"Ruku na srdce, ak toto nie je vojnový zločin, čo už potom (ním) je?" spýtal sa Delattre pred novinármi.

Aj podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) útok zrejme vykonali ruské vojenské lietadlá.

Delattrov ruský kolega Vitalij Čurkin však zasa vyhlásil, že "zostáva zistiť, kto to spáchal", pričom dodal, že je potrebné záležitosť vyšetriť. "Som si (tým) istý," dodal.