Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sudán porušuje sankcie Bezpečnostnej rady OSN, tvrdí organizácia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem iného sa v správe uvádza, že v Sudáne zaznamenali porušovanie zbrojného embarga zo strany sudánskej vlády či použitie kazetových bômb.

New York 28. septembra (TASR) - Sudánska vláda naďalej porušuje sankcie, ktoré na ňu uvalila Bezpečnostná rada (BR) OSN za jej činy v oblasti Dárfúr. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na správu OSN.

V správe, zostavenej skupinou odborníkov z OSN, sa okrem iného uvádza, že v Sudáne zaznamenali porušovanie zbrojného embarga zo strany sudánskej vlády či použitie kazetových bômb.

Experti z OSN taktiež potvrdili početné prípady porušovania ľudských práv zo strany tamojšej vlády i financovanie ozbrojených skupín, ktoré využíva.

"Zatiaľ čo medzinárodná pozornosť týkajúca sa zverstiev v Dárfúre upadla, bombardovanie, vraždy a znásilnenia nie," konštatovala Akshaya Kumarová z OSN.

Konflikt v oblasti Dárfúr, ktorá leží na západe Sudánu, vypukol vo februári roku 2003. Boje medzi vládnymi vojakmi a protivládnymi povstaleckými skupinami si podľa OSN vyžiadali už viac ako 300.000 obetí. Z obavy o život už túto oblasť opustili státisíce ľudí.

Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v holandskom Haagu obvinil sudánskeho prezidenta Umara Bašíra z genocídy a vojnových zločinov.