Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Podľa inšpekcie bolo v Nice dosť policajtov

Vlajky na pol žrde po útoku v Nice. Foto: TASR/AP

Len v utorok zaznamenala francúzska justícia prvé oficiálne sťažnosti od rodín obetí teroristického útoku v Nice zo 14. júla.


Paríž 27. júla (TASR) - Bezpečnostné opatrenia v juhofrancúzskom Nice neboli večer 14. júla, keď tam 31-ročný muž za volantom mraziarenského vozidla vrazil do davu účastníkov osláv štátneho sviatku na promenáde a pripravil o život 84 ľudí, neprimerane malé. Poriadkové sily boli adekvátne vzhľadom na skutočnosť, že neboli k dispozícii žiadne informácie o osobitom ohrození.

V Paríži o tom dnes informovala šéfka Generálnej inšpekcie francúzskej polície Marie-France Monégerová-Guyomarc'hová.

Ministerstvo vnútra Francúzskej republiky predtým nariadilo prešetrenie prítomnosti bezpečnostných zložiek v Nice v reakcii na ostrú kritiku opozície, ktorá spochybnila oficiálne údaje o počte nasadených policajtov.

Inšpektori teraz potvrdili, že na promenáde v Nice bolo v čase útoku 64 príslušníkov celoštátnej polície, informovala tlačová agentúra DPA.

Len v utorok zaznamenala francúzska justícia prvé oficiálne sťažnosti od rodín obetí teroristického útoku v Nice zo 14. júla. Ide o sťažnosti, ktoré poukazujú na nedostatky v bezpečnostnej oblasti a na zodpovednosť francúzskeho štátu a radnice mesta Nice.

Tamojší prokurátor Jean-Michel Pretre pre médiá potvrdil, že zatiaľ boli zaregistrované prvé štyri sťažnosti, ďalšie na úradnú registráciu ešte čakajú.