Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Podľa prezidenta Egyptu chce Putin oživiť blízkovýchodný mier

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Podľa Timesov ide o najnovší signál toho, že Rusko má ambíciu nahradiť Spojené štáty v pozícii mocnosti s rozhodujúcim vplyvom na Blízkom východe.

Káhira 24. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin hodlá usporiadať priame rozhovory medzi izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Týmto spôsobom sa chce pokúsiť oživiť blízkovýchodný mierový proces - už vyše dva roky uviaznutý na mŕtvom bode, nechal sa počuť egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorého dnes citoval britský denník The Times.

"Putin mi povedal, že je pripravený prijať v Moskve Abbása a Netanjahua a uskutočniť priame rozhovory zamerané na nájdenie riešenia," hovorí Sísí.

Podľa Timesov ide o najnovší signál toho, že Rusko má ambíciu nahradiť Spojené štáty v pozícii mocnosti s rozhodujúcim vplyvom na Blízkom východe.

Vladimir Putin sa pokúsil o sprostredkovanie mierových rozhovorov medzi Izraelom a Palestínčanmi už aj v minulosti, avšak jeho snahy neboli úspešné. V snahách o oživenie rokovaní sa v súčasnosti angažuje aj Putinov spojenec, egyptský prezident Sísí.

Izrael dlhodobo tvrdí, že je ochotný zasadnúť k rokovaciemu stolu okamžite, ale bez predbežných podmienok, ktoré si stanovuje palestínska strana. Prezident Abbás však v posledných rokoch dával prednosť snahám o riešenie palestínskej otázky na medzinárodnom fóre.