Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Podľa vojenských zdrojov sa KĽDR chystá na vypustenie rakety

Vlajka KĽDR Foto: TASR/AP

Satelitné zábery zo severozápadu KĽDR v pondelok odhalili zvýšenú aktivitu na predpokladanom mieste vypustenia rakety.

Soul 27. novembra (TASR) - Severná Kórea možno už v decembri alebo januári vypustí raketu dlhého doletu. Dnes o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na juhokórejské vojenské zdroje.

Satelitné zábery zo severozápadu KĽDR v pondelok odhalili zvýšenú aktivitu na predpokladanom mieste vypustenia rakety, čo nasvedčuje tomu, že tento komunistický štát je v poslednej fáze prípravy vypustenia rakety.

"Máme jasné dôkazy o tom, že sa chystá odpálenie rakety," citovala vysoký vojenský juhokórejský zdroj tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na satelitnú fotografiu vyhotovenú americkou spoločnosťou DigitalGlobe.

"Na základe daných okolností usudzujeme, že v období mesiacov december až január sa pravdepodobne uskutoční severokórejský test rakety," dodáva zdroj.

Spoločnosť DigitalGlobe uviedla, že podobnú aktivitu zaznamenali aj pred neúspešným odpálením severokórejskej rakety v apríli.

Pchjongjang vyhlásil, že cieľom aprílového štartu bolo umiestnenie satelitu na obežnú dráhu, avšak Spojené štáty a ich spojenci to odsúdili ako utajený test balistickej strely, porušujúci rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

Južná Kórea vo štvrtok plánuje podniknúť tretí pokus o vypustenie svojej prvej nosnej rakety Naro-1 s výskumným satelitom na palube.

Tento týždeň sa v Južnej Kórei začala aj prezidentská kampaň, ktorá vyvrcholí voľbami 19. decembra. Severná Kórea častokrát spustila jadrovú alebo raketovú aktivitu práve počas volieb svojho južného suseda.