Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Podľa Zacharčenka Minsk zlyhá, ak vláda neuzná povstalecké územia

Alexandr Zacharčenko oficiálne skladá prísahu prezidenta samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v doneckom divadle 4. novembra 2014. Foto: TASR/AP

Alexandr Zacharčenko, vysokopostavený vodca povstalcov na východnej Ukrajine, vyhlásil dnes pre britský spravodajský portál BBC, že chce rozšíriť samozvanú Doneckú ľudovú republiku.

Doneck 18. apríla (TASR) - Alexandr Zacharčenko, vysokopostavený vodca povstalcov na východnej Ukrajine, vyhlásil dnes pre britský spravodajský portál BBC, že chce rozšíriť samozvanú Doneckú ľudovú republiku.

Mierová dohoda z Minsku podľa jeho slov zlyhá ak Kyjev neuzná nezávislosť povstaleckého územia. Vláda podľa jeho slov zastavila vyplácanie sociálnych dávok, dôchodkov a ďalších platieb, ktoré je štát povinný vyplácať. "Nerobia to, takže nás de facto uznali, dodal vodca povstalcov.

Ukrajina podľa Zacharčenka riadne neuplatňuje dohodu z Minska, ktorú sprostredkoval Západ. Tvrdí, že vláda nechce vyriešiť všetky záležitosti.

"Ak súhlasíte, že niečo vyriešite, potom musíte konať a napredovať, a vyriešiť všetko, čo to obsahuje ... Ak sa tak nestane, potom je Minská dohoda nesplnená a všetky stretnutia v Minsku to robí zbytočnými,"
povedal Zacharčenko pre BBC.

Podľa dohody z Minska sú povstalecké územia na východe krajiny stále súčasťou Ukrajiny. Zacharčenko tvrdí, že musia byť oficiálne uznané ako nezávislé. Vodca Doneckej ľudovej republiky tiež obvinil Kyjev, že sa pripravuje na vojnu, čo vláda popiera.