Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Podmienky predĺženia obilnej dohody nie sú podľa Putina splnené

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin predsedá zasadnutiu Bezpečnostnej rady prostredníctvom videokonferencie v Kremli v Moskve 14. júla 2023. Foto: TASR/AP

Na pokračovanie v dohode vyzývajú Rusko aj OSN a Turecko, ktoré pred rokom sprostredkovali pôvodnú a medzičasom viackrát predĺženú dohodu.

Moskva 15. júla (TASR) – Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu juhoafrickému prezidentovi Cyrilovi Ramaphosovi povedal, že podmienky na predĺženie tzv. čiernomorskej obilnej dohody neboli splnené. Dohoda umožňujúca vývoz ukrajinských obilnín, potravín a hnojív z prístavov na pobreží Čierneho mora aj počas vojny má vypršať o dva dni. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Moskva žiada ukončenie obmedzení exportu ruských potravín a hnojív, táto podmienka však nebola naplnená, uviedol v sobotňajšom oznámení Kremeľ. Putin podľa vyhlásenia tiež tvrdí, že dohoda nedosiahla ani svoj hlavný cieľ, zásobovanie afrických krajín trpiacich nedostatkom potravín.

Na pokračovanie v dohode vyzývajú Rusko aj OSN a Turecko, ktoré pred rokom sprostredkovali pôvodnú a medzičasom viackrát predĺženú dohodu. Cieľom bolo uvoľniť ukrajinské prístavy, ktoré zablokovali ruské sily vo februári 2022 po invázii na Ukrajinu. Tá patrí k najväčším vývozcom obilnín na svete.

Kremeľ tiež uviedol, že obaja prezidenti sa dohodli, že sa koncom mesiaca stretnú na rusko-africkom summite, ktorý sa má konať v Petrohrade.

Stále nie je jasné, či sa Putin koncom augusta zúčastní na summite skupiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika). Medzinárodný trestný súd totiž vydal na Putina zatykač a JAR ako signatár zmluvy o zriadení tohto súdu by mal povinnosť ho zadržať.