Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Podnet obhajoby na predpojatosť sudcov v procese s abú Waláom zamietli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Proces, ktorý sa začal vlani v septembri a potrvá najmenej do vianočných sviatkov, tak pokračoval vypočúvaním svedkov.

Celle 11. septembra (TASR) - Vrchný krajinský súd v nemeckom meste Celle zamietol ako neopodstatnený podnet obhajoby kazateľa abú Waláa a štyroch spoluobžalovaných poukazujúci na predpojatosť sudcov.

Podľa právnych zástupcov kazateľa považovaného za jednu z kľúčových postáv Islamského štátu (IS) na nemeckom území si sudcovia už vytvorili nemenné názory na vinu ich mandanta a nedostatočne chceli vnímať fakty, ktoré ho zbavovali bremena zodpovednosti za skutky obsiahnuté v žalobe.

Proces, ktorý sa začal vlani v septembri a potrvá najmenej do vianočných sviatkov, tak pokračoval vypočúvaním svedkov.

Iračan Ahmad Abdulaziz Abdullah A., ktorý je v Nemecku vnímaný pod prezývkou abú Walá ako zrejme najvyšší predstaviteľ džihádistov IS v spolkovej republike, vystupoval s radikálnymi islamistickými kázňami v Nemeckom islamskom kruhu Hildesheim, ktorý však tamojšie úrady už skôr postavili mimo zákon.

Salafistického kazateľa a jeho štyroch komplicov obžalovaných z náboru dobrovoľníkov pre IS v priestoroch mešity v Hildesheime vo veku 27-51 rokov chráni v súdnej sieni nepriestrelné sklo. Všetkých zadržali v novembri 2016 v spolkových krajinách Severné Porýnie-Vestfálsko a Dolné Sasko.

Obžalovaným hrozí v prípade potvrdenia viny súdom až desať rokov za mrežami.