Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Podnikateľskí lídri varovali britskú premiérku pred tvrdým brexitom

Britská premiérka Theresa Mayová, archívna snímka Foto: TASR/AP

Medzinárodné firmy dávajú v uplynulých týždňoch čoraz viac najavo svoje znepokojenie, že Británia opustí EÚ bez dohody o obchodných vzťahoch.

Londýn 13. novembra (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová sa na pondelkovom stretnutí s európskymi podnikateľskými lídrami neúspešne snažila rozptýliť obavy pred takzvaným tvrdým brexitom.

Mayová musí podľa lídrov urýchliť rokovania s Európskou úniou (EÚ) o brexite. Inak hrozí, že krajina opustí najväčší obchodný blok bez dohody o budúcich vzťahoch. To znepokojuje firmy a varujú, že ak urýchlene nepríde k progresu v rokovaniach, budú musieť začať realizovať svoje núdzové plány pre brexit, ktorých súčasťou môže byť aj odchod z Británie.

Mayová si pozvala na diskusiu do svojej kancelárie na Downing Street predstaviteľov 15 podnikateľských zväzov z Británie a kontinentálnej Európy. Snažila sa ich presvedčiť, aby podporili jej stratégiu pri rokovaniach o brexite.

Po približne jednohodinových diskusiách Mayovej s podnikateľskými lídrami varoval zväz európskych zamestnávateľov BusinessEurope, že "podnikatelia sú veľmi znepokojení pomalým priebehom rokovaní, ktoré zaznamenali len minimálne pokroky, a to len jeden mesiac pred rozhodujúcim decembrovým summitom EÚ". Zväz požaduje vytvorenie prechodného režimu po brexite, ktorý by mal v podstate zachovať terajší stav.

Predstaviteľ nemeckého zväzu zamestnávateľov BDA Steffen Kampeter, ktorý sa zúčastnil stretnutia s Mayovou, označil diskusiu za výmenu názorov, ktorá v podstate nepriniesla nič nového.

Šéfovia firiem vyhlásili, že Mayová musí jasne vyjadriť svoj postoj k trom životne dôležitým problémom pre pokrok v rokovaniach, medzi ktoré patrí dohoda o výške záväzkov, dohoda o právach občanov EÚ žijúcich v Británii a režim na hraniciach s Írskom.

Medzinárodné firmy dávajú v uplynulých týždňoch čoraz viac najavo svoje znepokojenie, že Británia opustí EÚ bez dohody o obchodných vzťahoch. Takýto takzvaný tvrdý brexit by spôsobil turbulencie na globálnych trhoch a narušil niektoré dodávateľské reťazce.

Šéfka Konfederácie britského priemyslu Carolyn Fairbairnová uviedla, že všetci na stretnutí varovali Mayovú pred škodami, ktoré by spôsobil brexit bez dohody.