Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Podoľak kritizuje proces s ukrajinskými obrancami oceliarní Azovstaľ

Ilustračná snímka Foto: TASR

Pred súd v Rostove bolo predvedených 22 ukrajinských vojnových zajatcov vrátane ôsmich žien, ktoré pracovali ako kuchárky v tyle počas nasadenia ukrajinského pluku Azov pri obrane oceliarní Azovstaľ.

Kyjev/Londýn 15. júna (TASR) - Poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak považuje súdny proces s 22 ukrajinskými obrancami oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskomm prístavnom meste Mariupol za vojnový zločin zasluhujúci si pozornosť Medzinárodného trestného súdu.

Ako dodala britská stanica BBC, súdny proces s "azovcami" sa začal v stredu v ruskom meste Rostov na Done.

"Fotografie zo súdneho procesu, ktorý sa koná v Rostove s obrancami Azovstalu, vzbudzujú len odpor. Nablýskaní prokurátori a vyparádení členovia súdnej poroty so žiarivými úsmevmi 'súdia' chlapcov a dievčatá, ktorí pripomínajú kostlivcov po koncentračnom tábore a mučení," napísal Podoľak v statuse zverejnenom prostredníctvom aplikácie Twitter.

Pred súd v Rostove bolo predvedených 22 ukrajinských vojnových zajatcov vrátane ôsmich žien, ktoré pracovali ako kuchárky v tyle počas nasadenia ukrajinského pluku Azov pri obrane oceliarní Azovstaľ.

Celá skupina bola údajne zajatá v marci roku 2022, keď sa pokúšala prejsť cez zátarasu na okraji mesta počas ústupu ukrajinských jednotiek.

Ruský súd ich obvinil z terorizmu. Ak ich uzná za vinných, hrozí im 15 rokov väzenia až doživotie. Ďalšie pojednávanie s nimi sa uskutoční 28. júna.

Z dovedna 24 ľudí, ktorí pôvodne čelili týmto obvineniam, dvoch vymenili za ruských väzňov v rámci výmeny vojnových zajatcov.

Rusko obsadilo Mariupol vlani po trojmesačných ťažkých bojoch, v dôsledku ktorých z väčšiny tohto mesta zostali len ruiny.

Poslední ukrajinskí obrancovia Mariupola, ktorí sa zabarikádovali v tamojších oceliarňach, sa ruským jednotkám vzdali v máji roku 2022. Pluk Azov bol v Rusku medzičasom vyhlásený za teroristickú skupinu.