Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Podoľak: Mierové rokovania sa zasekli aj na počte garantov bezpečnosti

Na archívnej snímke z 29. marca 2022 šéf prezidentskej kancelárie a člen ukrajinskej delegácie Mychajlo Podoľak (vpravo) stojí vedľa prekladateľa, ktorý tlmočí jeho vyhlásenie novinárom po ukončení mierových rokovaní medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou v Istanbule. Foto: TASR/AP

Ukrajina chce, aby jej bezpečnosť garantovalo čo najviac štátov, zatiaľ čo Moskva s tým nesúhlasí.

Kyjev 14. apríla (TASR) - Jednou z prekážok uzavretia mierovej dohody medzi Kyjevom a Moskvou je momentálne názorová nezhoda na tom, koľko štátov bude garantmi bezpečnosti Ukrajiny, uviedol vo štvrtok pre ukrajinskú televíziu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajina chce, aby jej bezpečnosť garantovalo čo najviac štátov, zatiaľ čo Moskva s tým nesúhlasí, píše agentúra Reuters. Rusko predtým naznačilo, že jedným z garantov prípadnej mierovej zmluvy by malo byť Bielorusko. Turecko sa už viackrát prejavilo záujem byť sprostredkovateľom medzi Kyjevom a Moskvou, pripomína denník The Guardian.

Delegácie Ruska a Ukrajiny sa naposledy stretli koncom marca v tureckom Istanbule. Mierové rokovania medzi oboma krajinami zatiaľ konkrétne výsledky nepriniesli.