Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Podoľak: Moskva zmenila v bojoch na Ukrajine taktiku

Ľudia si navzájom pomáhajú opustiť poškodený dom po ostreľovaní, na východe Ukrajiny, v piatok 28. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Niet pochýb o tom, že vedú priame útoky na civilné obytné domy, povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak v rozhovore pre ukrajinskú televíziu.

Kyjev 2. mája (TASR) - Moskva zmenila v bojoch na Ukrajine taktiku a začala zámerne útočiť na obytné oblasti. Uviedol to v utorok poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Niet pochýb o tom, že vedú priame útoky na civilné obytné domy," povedal Podoľak v rozhovore pre ukrajinskú televíziu. Podľa jeho slov sa Moskva snaží takouto zmenou taktiky vyprovokovať unáhlenú protiofenzívu. Raketovými útokmi tiež chce otestovať ukrajinskú protivzdušnú obranu, dodal.

Moskva počas zimných mesiacov cielila raketové útoky predovšetkým na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

V uplynulých dňoch Ukrajina čelila novej vlne ruských raketových úderov. Piatkový zásah obytných budov v meste Umaň v centrálnej časti Ukrajiny si vyžiadal 23 obetí vrátane malých detí.

Rusko tvrdí, že cieľom útoku boli armádne zálohy a mali im zabrániť dostať sa na frontovú líniu. Kyjev toto tvrdenie odmieta.