Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Podoľak po útokoch na Kyjev vyzval na vylúčenie Ruska z G20

Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a člen ukrajinskej delegácie. Foto: TASR/AP

Indonézia zastáva rotujúce predsedníctvo v skupine G20 a organizuje aj tohtoročný summit 15. - 16. novembra na ostrove Bali. V apríli Jakarta oznámila, že pozvala aj ruského prezidenta Putina.

Kyjev 17. októbra (TASR) - Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v pondelok vyzval na vylúčenie Rusku zo skupiny G20. Uviedol to krátko po pondelkových útokoch samovražedných dronov na Kyjev. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Tí, ktorí dávajú rozkazy útočiť na kritickú infraštruktúru, zmraziť civilistov a organizovať totálnu mobilizáciu, aby pokryli frontovú líniu mŕtvolami, určite nemôžu sedieť za jedným stolom s lídrami G20. (Rusko) musí byť vylúčené zo všetkých platforiem," napísal Podoľak na sociálnej sieti Twitter.

Indonézia zastáva rotujúce predsedníctvo v skupine G20 a organizuje aj tohtoročný summit 15. - 16. novembra na ostrove Bali. V apríli Jakarta oznámila, že pozvala aj ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten v piatok uviedol, že ešte nie je rozhodnuté, či sa na summite zúčastní.

Indonézsky prezident Joko Widodo už skôr informoval, že pozval i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aj napriek tomu, že Ukrajina nie je členom G20.