Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Podoľak: Putin „stratil kontakt s realitou“

Muž pije čaj sediac v kaviarni pod televíznou obrazovkou zobrazujúcou ruského prezidenta Vladimira Putina počas jeho výročného prejavu o stave krajiny v Petrohrade v Rusku v utorok 21. februára 2023. Foto: TASR/AP

Podľa poradcu ukrajinského prezidenta M. Podoľaka "sa Putin nachádza v úplne inej realite, kde nie je žiadna šanca viesť dialóg o spravodlivosti a medzinárodnom práve".

Kyjev/Moskva 21. februára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin "stratil kontakt s realitou", uviedol v utorok poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Napísal to na Twitteri ešte počas Putinovho prejavu o stave krajiny, ktorý bol vysielaný v priamom prenose. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Podľa Podoľaka "sa Putin nachádza v úplne inej realite, kde nie je žiadna šanca viesť dialóg o spravodlivosti a medzinárodnom práve".

Poradca prezidenta Volodymyra Zelenského dodal, že postoj ruského prezidenta je "beznádejný" a že "ruské elity sa raz nahnevajú a budú spochybňovať jeho schopnosti".

Putin v prejave pred politickou a vojenskou elitou oznámil, že bude pokračovať vo vojne Ruska na Ukrajine. Obvinil Západ, že začal túto vojnu, a Severoatlantickú alianciu (NATO) pod vedením USA z toho, že rozdúchava plamene konfliktu. NATO je podľa Putina mylne presvedčené, že v svetovej konfrontácii môže Moskvu poraziť.

"Rusko je v slepej uličke. V tej najzúfalejšej situácii. Všetko, čo Rusko ďalej urobí, iba zhorší jeho situáciu," dodal Podoľak pre Reuters.

Putin podľa neho verejne ukázal svoju zmätenosť a nepochopenie situácie a bude to viesť k ďalším ťažkostiam Ruska v budúcnosti.

"Toto znamená, že chaos na bojisku a vo vnútri Ruska bude silnieť," vyhlásil Podoľak.

Ukrajinskí predstavitelia počas celej vojny hovoria o výrazných vnútorných nezhodách v rámci Ruska.