Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Podoľak: Rusko nemá dôvody na prehodnotenie dohody o vývoze obilia

Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a člen ukrajinskej delegácie, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podoľak uviedol, že predmetná dohoda sa podľa názoru Ukrajiny a sprostredkovateľov – Turecka a OSN – prísne dodržiava.

Kyjev 7. septembra (TASR) - Rusko nemá objektívne dôvody na prehodnotenie dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov, uviedol v stredu poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak. Podmienky tejto dohody sú podľa neho prísne dodržiavané. TASR správu prevzala za agentúry Reuters.

Podoľak tak reagoval na stredajšie vyjadrenie ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý uviedol, že chce diskutovať o zmene predmetnej dohody s cieľom obmedziť zoznam krajín, do ktorých budú obilniny smerovať.

"Samozrejme, objektívne dôvody na prehodnotenie dohody o obilninách neexistujú," povedal Podoľak. Dodal, že predmetná dohoda sa podľa názoru Ukrajiny a sprostredkovateľov – Turecka a OSN – prísne dodržiava.

"Domnievam sa, že takéto neočakávané a neopodstatnené vyhlásenia skôr naznačujú snahu nájsť nové agresívne témy, ako ovplyvňovať svetovú verejnú mienku – a predovšetkým, ako vyvíjať tlak na Organizáciu Spojených národov," pokračoval poradca ukrajinského prezidenta.

Okrem Putina spochybnil dohodu o vývoze obilia z Ukrajiny aj šéf ruského rezortu diplomacie Sergej Lavrov, ktorý v utorok obvinil západné štáty, že nedodržiavajú recipročné prísľuby pomoci pri preprave ruských zásielok.

Na vývoz obilia a iných poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny dohliada Spoločné koordinačné centrum (JCC) v Istanbule, v ktorom pôsobia zástupcovia Ruska, Ukrajiny, Turecka a Organizácie Spojených národov. Dohodu o jeho vzniku sprostredkovali v júli OSN a Turecko.