Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Podozrivého atentátnika chytili vlani v Turecku a deportovali do EÚ

Ibrahim Bakraoui sa odpálil na letisku Zaventem. Foto: TASR/AP

Belgicko ho prepustilo napriek varovaniu, že ide o zahraničného teroristického bojovníka.

Istanbul 23. marca (TASR) - Jedného z podozrivých v prípade utorňajších teroristických útokov v Bruseli zatkli vlani v júni v Turecku a následne ho v júli deportovali do Belgicka. Oznámil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa jeho slov však belgické orgány tohto muža napriek varovaniu Turecka prepustili.

"Belgicko ho prepustilo napriek varovaniu, že ide o zahraničného teroristického bojovníka," povedal Erdogan. Muža, ktorého nemenoval, podľa neho zatkli vlani v júni v juhotureckej provincii Gaziantep, Ankara ho deportovala 14. júla.

Deportovaný muž mal byť atentátnik Ibrahim Bakraoui

Mužom, ktorého turecké úrady vlani v júli deportovali z Ankary do Holandska, mal byť Ibrahim Bakraoui, jeden z dvoch bratov-samovražedných atentátnikov, ktorí útočili v utorok v Bruseli. Uviedla to dnes kancelária tureckého prezidenta, ktorú cituje britská stanica BBC.

Ibrahim Bakraoui sa spolu s ďalším dosiaľ neidentifikovaným extrémistom odpálil na letisku Zaventem, jeho brat Khalid v stanici metra.

Zverejnenie identity deportovaného Ibrahima Bakraouia nasledovalo krátko po vyhlásení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o tom, že Turecko vlani deportovalo do Holandska jedného podozrivých v prípade teroristických útokov v Bruseli a Ankara vtedy varovala belgické úrady, že ide o nebezpečného militanta.



Predstaviteľ Erdoganovej kancelárie neskôr podľa agentúry AP spresnil, že takéto varovanie adresovalo Turecko aj Holandsku, pričom holandské úrady muža neskôr prepustili, pretože belgické orgány v jeho prípade nezistili žiadne spojenie s terorizmom.

Bruselom v utorok otriasli dve explózie na medzinárodnom letisku Zaventem a tretia v priestoroch stanice metra Maelbeek. Celkovo pripravili o život najmenej 34 ľudí vrátane troch samovražedných útočníkov a 270 ďalších zranili. K zodpovednosti za tieto činy sa prihlásila skupina Islamský štát.