Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Podozrivého sériového vraha uznali vinným z dobodania piatich ľudí

Elias Abuelazam Foto: TASR/AP

Páchateľa obžalovali z vraždy aj v prípadoch dvoch ďalších útokov a z pokusu o vraždu v siedmich prípadoch, vrátane jedného v Ohiu.

Flint 22. mája (TASR) - Súd v americkom Michigane dnes uznal vinným z vraždy prvého stupňa Eliasa Abuelazama, podozrivého z dobodania piatich mužov a poranenia ďalších deviatich. Arabovi s izraelským občianstvom dali v USA zelenú kartu.

Sudcovia uznali Abuelazama vinným v prvom prípade zo série útokov nožom, keď v auguste 2010 v Michigane usmrtil Arnolda Minora. Páchateľa obžalovali z vraždy aj v prípadoch dvoch ďalších útokov a z pokusu o vraždu v siedmich prípadoch, vrátane jedného v Ohiu.

Podľa vyšetrovateľov si Abuelazam vyberal obete náhodne, v noci sa ich pýtal na cestu alebo požiadal o pomoc s autom. Zatkli ho na letisku v Atlante v roku 2010, keď sa pokúšal odletieť do Izraela.

Advokáti obžalovaného sa snažili presadiť obhajobu založenú na duševnej chorobe Abuelazama. To však môže byť v Michigane zložitejšie ako v iných amerických štátoch. Obžalovaný totiž môže byť považovaný za duševne chorého, ale aj tak uznaný vinným.

Podľa psychiatra vypočutého na súde trpí Abuelazam paranoidnou schizofréniou a nemohol prekonať "diabolské sily", keď dobodal Minora a ďalšie obete.

Prokuratúra však predvolala ďalších troch znalcov z oblasti psychiatrie, ktorí rozhodli, že Abuelazam nie je duševne chorý. Poukazovali na to, že útoky si plánoval. Uviedli tiež, že ukázal nezvyčajný nedostatok empatie pre svoje obete.