Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Podozrivého strelca obvinili z troch vrážd a 12 pokusov o vraždu

Peter Mangs Foto: TASR/AP

Muža zatkli v novembri 2010 v meste Malmö, kde k streleckým útokom došlo, a odvtedy ho zadržiavajú vo väzbe.

Štokholm 7. mája (TASR) - Švéda Petra Mangsa dnes obvinili z troch vrážd a 12 pokusov o vraždu počas série ostreľovačských útokov, ktoré boli namierené proti prisťahovalcom v južnom Švédsku.

Muža zatkli v novembri 2010 v meste Malmö, kde k streleckým útokom došlo, a odvtedy ho zadržiavajú vo väzbe.

Prokurátorka Solveig Wolstadová uviedla na tlačovej konferencii, že vyšetrovatelia "nedokázali stanoviť hlavný motív" streleckého vyčíňania muža, "ale rolu určite zohrala aj xenofóbia" a tiež "nepriateľstvo voči ľuďom, ktorí majú záznam v registri trestov".

Obhajca obvineného snajpera Douglas Norking uviedol pre švédsku televíziu, že Mangs popiera spáchanie útokov.

K ďalším obvineniam proti Švédovi patrí príprava vrážd, vandalstvo a pokus o marenie spravodlivosti. Podľa znenia obvinení Mangs povedal istému mužovi o spáchaní jednej vraždy, ale keď ho muž vyzval, aby to nahlásil polícii, páchateľ jeho i rodinu ohrozoval zbraňou.

Mangs je podľa prokurátorky "skôr osamelý človek", ktorý si v niektorých prípadoch robil záznamy o svojich obetiach.

"Najprv pri výsluchoch spolupracoval, ale posledný rok nechcel odpovedať na otázky," dodala prokurátorka.

Medzi dôkazovými materiálmi sa nachádzali zhabané zbrane, balistické testy, výpovede svedkov, záznamy telefonátov a e-maily.

Policajt z Malmö uviedol, že Mangs "často strieľal z diaľky" a pilníkom odstraňoval označenie strelných zbraní, aby ho mohol zmeniť.

Dve vraždy sa stali v roku 2003. Ďalšie zločiny, z ktorých je Mangs obvinený, sa odohrali v októbri 2009, keď zastrelil mladú ženu v aute a vážne zranil muža sediaceho vedľa nej. Vyšetrovatelia vyhlásili, že sa im nepodarilo nájsť dostatočné dôkazy, spájajúce podozrivého s ostatnými zločinmi z rokov 2003-2009.

V týždňoch pred zatknutím bola zriadená špeciálna policajná jednotka, ktorá mala vypátrať strelca. Útoky totiž vyvolávali paniku v Malmö, ktoré má medzi obyvateľmi veľký počet prisťahovalcov.

Keď polícia oznámila, že pátra po podozrivom sériovom strelcovi, dostala stovky tipov a mená 70 jednotlivcov vrátane Mangsa. Policajti museli všetky informácie preveriť.

Súdny proces sa má začať na budúci týždeň a bude trvať do júla.

Polícia spolupracovala s úradmi v Dánsku, Nórsku, Nemecku a Spojených štátoch.