Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Na podozrivého z Heidelbergu vydali zatykač, terorizmus vylúčili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Muž s autom vrazil v sobotu popoludní zrejme úmyselne do skupiny chodcov na námestí v centre Heidelbergu. Policajti ho zastavili výstrelmi, keď vyzbrojený nožom unikal z miesta činu.

Heidelberg 26. februára (TASR) - Nemecká polícia pokračuje v zisťovaní motívu muža zadržaného po tom, ako v sobotu s vozidlom vrazil do skupiny chodcov a zabil jedného človeka. Terorizmus ako pozadie činu však polícia ešte v sobotu neskoro večer vylúčila. "Dôvod spočíva v psychike páchateľa," uviedol hovorca heidelberskej polície pre tlačovú agentúru APA. Miestne médiá už krátko po udalosti tvrdili, že zadržaný vodič auta trpí duševnou poruchou.



Zadržaným podozrivým je 35-ročný Nemec bez migračného pozadia, zdôraznila polícia v západonemeckom meste v odpovediach na otázky ľudí z Nemecka i zahraničia, ktoré ju podľa dnešného vyjadrenia hovorcu pre agentúru DPA zamestnávali v sobotu celé hodiny.

Muž s autom vrazil v sobotu popoludní zrejme úmyselne do skupiny chodcov na námestí v centre Heidelbergu. Policajti ho zastavili výstrelmi, keď vyzbrojený nožom unikal z miesta činu.

Vozidlo zachytilo troch ľudí vrátane 73-ročného muža, ktorý neskôr podľahol zraneniam.

Ďalší dvaja chodci s menšími zraneniami sú občanmi Rakúska, povedal dnes hovorca rakúskeho ministerstva zahraničných vecí pre APA. Ide o muža a ženu, ktorí v Heidelbergu žijú už niekoľko rokov. Obaja sú v dobrom stave, ich pomliaždeniny si vyžiadali len ambulantné ošetrenie. Predošlé správy hovorili o zranenom Rakúšanovi a žene z Bosny a Hercegoviny.

Hovorca heidelberskej polície dnes tiež uviedol, že nie je zatiaľ známe, či mal zadržaný muž v úmysle na úteku nožom zraniť aj ďalších ľudí. Dodal, že vozidlo použité pri úteku bolo prenajaté a malo evidenčné číslo z Hamburgu.

Na muža vydali zatykač

Nemecké orgány vydali na 35-ročného muža zatykač. Podľa dnešných vyjadrení polície a prokuratúry nemenovaného Nemca formálne zatkli pre podozrenie z vraždy, pokusu o vraždu a ďalších trestných činov. Motív jeho konania je stále nejasný, nič však nenasvedčuje tomu, že by mohlo mať extrémistické pozadie.

Zadržaný muž, ktorého policajti postrelili do brucha, keď unikal z miesta udalosti, v nemocnici podstúpil operáciu, nie je však v ohrození života. Pri prvom výsluchu sa k uvedeným podozreniam nevyjadril. Podľa údajov prokuratúry ide o študenta s bydliskom priamo v Heidelbergu, o ktorého sa doteraz polícia nezaujímala.

Okrem konania samotného vodiča polícia preveruje aj postup svojich príslušníkov, ktorí sú oprávnení používať strelné zbraie iba v extrémnych situáciách.