Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Podozriví v kauze tragédie migrantov v Rakúsku pôjdu zrejme do väzby

Na snímke policajní a forenzní experti vyšetrujú pri nákladnom aute, ktoré je odstavené na krajnici diaľnice A4 pri rakúskom meste Parndorf, južne od Viedne 27. augusta 2015. Foto: TASR/AP

O návrhu prokuratúry sa rozhodne ešte dnes.

Budapešť 29. augusta (TASR) - Okresná prokuratúra v Kecskeméte iniciovala vzatie do vyšetrovacej väzby troch Bulharov a jedného Afganca, ktorých polícia zadržala v súvislosti s tragickým úmrtím 71 migrantov v chladiarenskom vozidle odstavenom neďaleko Parndorfu v rakúskej spolkovej krajine Burgenland. Informovala o tom dnes maďarská agentúra MTI.

Podľa hovorcu Hlavnej prokuratúry Báčsko-malokumánskej župy Gábora Schmidta zadržaní prevádzači spolupracovali na preprave migrantov z Maďarska do Rakúska.



Prokuratúra uviedla, že dôvodom iniciovania vzatia podozrivých do vyšetrovacej väzby je závažnosť trestného činu a ich väzba na zahraničie, kvôli čomu hrozí, že by mohli utiecť. Podozriví by okrem toho mohli aj ovplyvniť vyšetrovanie likvidáciou dôkazov či ovplyvňovaním svedkov.

Ďalším dôvodom navrhovaného uvalenia vyšetrovacej väzby je mimoriadne veľký počet obetí. Vzhľadom na to, že išlo o organizovaný trestný čin, hrozí aj pokračovanie páchateľov v trestnej činnosti.

Okresný súd v Kecskeméte rozhodne o návrhu prokuratúry ešte dnes.