Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Podpora Fideszu klesla na úroveň začiatku roka 2013

Predseda strany Fidesz Viktor Orbán, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podpora maďarskej vládnej strany Fidesz postupne klesá - kým vlani v októbri dosahovala ešte 37 percent, v januári to bolo už iba 24 percent.

Budapešť 28. januára (TASR) - Podpora maďarskej vládnej strany Fidesz postupne klesá - kým vlani v októbri dosahovala ešte 37 percent, v januári to bolo už iba 24 percent. V poslednom mesiaci zaznamenal maďarský inštitút Tárki pokles pomeru voličov Fideszu o jedno percento.

Z dnes zverejnených výsledkov januárového prieskumu vyplýva, že rast preferencií zaznamenala iba opozičná strana Demokratická koalícia (DK), ktorá si polepšila o tri percentá na šesť percent.

Druhou najsilnejšou stranou zostáva ultrapravicový Jobbik, ktorý si zachoval aj v tomto mesiaci 12 percent, v novembri mal 11 percent. Maďarská socialistická strana (MSZP) si udržiava už tri mesiace 11-percentný pomer priaznivcov.

Pod päťpercentným prahom vstupu do parlamentu zostávajú ochranárska strana LMP, Együtt (Spolu) a PM. Pomer nerozhodných voličov klesol v januári zo 44 na 42 percent, uvádza na svojej internetovej stránke inštitút Tárki.