Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Podpora Škótov pre nezávislosť mierne klesla na 48 percent

Foto: TASR/AP

Z celkového počtu voličov je päť percent takých, ktorí uviedli, že sa ešte stále nerozhodli. Volebné miestnosti sa pritom otvárajú už vo štvrtok o 07.00 h miestneho času (08.00 h SELČ).

Londýn 17. septembra (TASR) - Podpora Škótov pre nezávislosť mierne klesla na 48 percent.

Ukázal to dnes prieskum verejnej mienky agentúry Panelbase, deň pred referendom o tom, či sa má Škótsko odtrhnúť od Spojeného kráľovstva.

Prieskum, ktorý nebol uskutočnený pre konkrétne médium, ukázal, že podpora škótskych voličov pre zotrvanie v Spojenom kráľovstve je 52-percentná.

Z celkového počtu voličov je päť percent takých, ktorí uviedli, že sa ešte stále nerozhodli. Volebné miestnosti sa pritom otvárajú už vo štvrtok o 07.00 h miestneho času (08.00 h SELČ).

Posledný prieskum agentúry Panelbase týkajúci sa škótskeho referenda bol zverejnený v sobotu 13. septembra - podporovateľov nezávislosti bolo 49 percent a zástancov spoločného štátu 51 percent, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Prieskum Ipsos MORI: Zástancov a odporcov nezávislosti Škótska delia 2 percentá

Pohľad na koláčiky, ktoré sú ozdobené vlajkami Spojeného kráľovstva, Škótska a otáznikom, ku ktorým si priradené aj percentuálne výsledky ich predaja počas 200 dňového monitoringu v miestnej cukrárni v škótskom Edinburgu 17. septembra 2014.
Foto: TASR/AP
Podpora Škótov pre nezávislosť stúpla na 49 percent. Ukázal to najnovší prieskum agentúry Ispos MORI o ktorom dnes, v predvečer referenda, informovala škótska televízia STV.

Podľa tohto prieskumu je za zotrvanie Škótska v Spojenom kráľovstve 51 percent opýtaných.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1405 osôb starších ako 16 rokov v dňoch 15. a 16. septembra.

Podpora nezávislosti stúpla od podobného prieskum agentúry Ispos MORI z 5. augusta o sedem percentuálnych bodov, pričom počet zástancov jednotného štátu klesol o rovnaké percento.