Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Podpredseda EK by si želal zachovanie návrhu EK o kvótach migrantov

Frans Timmermans Foto: FOTO TASR/Miroslav Košírer

Nevidel som ešte nikoho, kto by prišiel s lepším návrhom, uviedol Frans Timmermans.

Viedeň 2. júla (TASR) - Európska komisia (EK), ktorá sa nepresadila s návrhom záväzných kvót pre rozdelenie migrantov medzi jednotlivé členské krajiny Európskej únie, chce v júli vypracovať ďalšie konkrétne návrhy.

Vyplýva to zo slov podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa, ktorý dnes vo Viedni rokoval s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom.

"Nevidel som ešte nikoho, kto by prišiel s lepším návrhom," cituje Timmermansove slová tlačová agentúra APA.

Druhý muž EK by si podľa vlastných slov bezpodmienečne želal zachovanie návrhu komisie. Stiahnutie sa na národnoštátne hranice nie je, ako formuloval, riešením.

Timmermans sa vyslovil aj za lepšiu ochranu štátnych hraníc a za vracanie žiadateľov o azyl, ktorí nemajú na útočisko opodstatnený nárok. Súčasne pripomenul, že žiadosti o azyl z kandidátskych krajín na členstvo v únii nedávajú zmysel. Osoby z vojnových oblastí, akými sú napríklad Sýria alebo Eritrea, by mali právo na azyl, o mnohých to však neplatí.

Faymann pri tejto príležitosti zdôraznil, že krajiny ležiace na vonkajších hraniciach únie nemôžu samy zvládnuť nápor utečencov. Rakúsky spolkový kancelár sa opätovne vyslovil za úpravu v rámci EÚ s využitím kvót, avšak dodal, že by sa nemalo ako teraz stať, že si krajiny žiadateľov o azyl vzájomne posúvajú.