Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Podpredseda EK Timmermans chce kandidovať za premiéra Holandska

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. Foto: TASR/AP

Predtým, ako sa v roku 2014 stal prvým podpredsedom EK, bol dva roky holandským ministrom zahraničných vecí.

Amsterdam 20. júla (TASR) - Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans sa chce v novembrových holandských voľbách uchádzať o post premiéra ako líder spoločnej kandidátky svojej Strany práce a Zelených.

V prípade potvrdenia svojej kandidatúry plánuje zanechať aj funkciu v EK. Timmermans to vo štvrtok povedal holandskej stanici NOS, píše agentúra DPA.

Zmienené dve strany začiatkom týždňa ohlásili, že v predčasných parlamentných voľbách budú prvýkrát kandidovať spoločne. Timmermans je považovaný za favorita na lídra spoločnej kandidátky.

Konečné rozhodnutie o tom, kto ich do volieb povedie, majú tieto strany oznámiť v auguste. Ak sa stane Timmermans lídrom kandidátky, mal by vtedy odísť aj z Európskej komisie.

Počas takmer desaťročného pôsobenia v Bruseli bol Timmermans okrem iného zodpovedný za politiku EÚ na zmiernenie dôsledkov klimatických zmien, ako aj za dodržiavanie princípov právneho štátu a základných práv v jednotlivých členských krajinách EÚ.

Predtým, ako sa v roku 2014 stal prvým podpredsedom EK, bol dva roky holandským ministrom zahraničných vecí.

Predošlá holandská stredopravicová vláda sa začiatkom júla nečakane rozpadla pre nezhody v oblasti azylovej politiky. Premiér Mark Rutte navrhoval sprísnenie pravidiel azylovej a migračnej politiky s cieľom obmedziť počet cudzincov prichádzajúcich do krajiny, s čím niektorí koaliční partneri nesúhlasili.

Rutte minulý týždeň oznámil, že predčasné parlamentné voľby sa budú konať 22. novembra. Jeho kabinet bude dovtedy pôsobiť ako úradnícka vláda. Samotný Rutte sa o znovuzvolenie už uchádzať nebude a po voľbách odíde z politiky.