Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Podpredseda vládneho Fideszu ostro kritizoval kolegov kvôli hýreniu

Predseda Fideszu Viktor Orbán Foto: TASR/AP Photo/MTI, Zsolt Szigetvary

Ostrú kritiku kvôli naháňaniu majetku adresoval počas víkendu viacerým vysokým predstaviteľom maďarskej vládnej strany Fidesz jej podpredseda Zoltán Pokorni.

Budapešť 1. decembra (TASR) - Ostrú kritiku kvôli naháňaniu majetku adresoval počas víkendu viacerým vysokým predstaviteľom maďarskej vládnej strany Fidesz jej podpredseda Zoltán Pokorni, ktorý je v súčasnosti starostom XII. budapeštianskeho obvodu.

V komerčnej televízii Hír TV Pokorni povedal, že jesenná kauza zákazu vstupu vysokým maďarským úradníkom do USA kvôli korupcii už nedovoľuje, aby sa vedúcich politikov dotýkali kauzy hodiniek, dovoleniek a veľkých domov, ktoré by pred niekoľkými rokmi spoločnosť možno ešte tolerovala a vnímala iba ako nepríjemnú záležitosť.

Podpredseda síce nemenoval nikoho, ale je zrejmé, že kritizoval nedávnu cestu výkonného podpredsedu Fideszu a bývalého debrecínskeho primátora Lajosa Kósu na Nový Zéland a jeho záľubu v luxusných náramkových hodinkách, ale aj ministra riadiaceho úrad vlády Jánosa Lázára za poľovačky a hodinky značky Rolex.

"To, čo pred dvoma rokmi bolo ešte akceptovateľné - napríklad nejaký ten výlet do Austrálie -, dnes už nie je. Netreba kupovať veľké domy, aj keby si to mohol dovoliť z platu. Je potrebná sebakontrola a trocha občianskej cnosti: nemali by chodiť na poľovačky ani nosiť miliónové hodinky,"
povedal Pokorni v súvislosti s americkým obvinením z korupcie.

Jeho kritika sa tak zrejme týkala aj káuz rezonujúcich v spoločnosti - luxusných nehnuteľností predsedu parlamentnej frakcie Fideszu Antala Rogána, ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa a štátneho tajomníka zodpovedného za vládnu komunikáciu Andrása Giró-Szásza.

Denník Népszabadság dnes v tejto súvislosti pripomenul, že v posledných týždňoch sú politici Fideszu vo všeobecnosti odtrhnutí od reality a v rozhovoroch nedali najavo, že by pociťovali negatívny dopad majetkových káuz. Jeden z nich napríklad povedal, že právne sa dokáže obhájiť.