Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Podpredsedníčka CDU navrhuje kvóty a centrá v blízkosti hraníc

Na snímke podpredsedníčka nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a šéfka strany v Porýní-Falcku Julia Klöcknerová. Foto: TASR/AP

Poprední politici CDU a sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) vyjadrili s Klöcknerovej plánmi súhlas.

Berlín 24. januára (TASR) - Denné kvóty a utečenecké centrá v blízkosti hraníc navrhuje podpredsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Julia Klöcknerová vo svojom dvojstranovom "Pláne A2", ktorý zverejnila cez víkend.

Klöcknerová v ňom uvádza, že "Plán A" kancelárky Angely Merkelovej na európske riešenie utečeneckej krízy je stále správny, na vnútropolitickej scéne a v dvojstranných vzťahoch so susednými a tranzitnými krajinami však treba zájsť "o krok ďalej". Preto navrhuje, aby Nemecko prerozdeľovalo len tých žiadateľov o azyl, ktorí majú perspektívu zostať v krajine. "Kto žiadnu nemá, toho treba hneď na hranici odmietnuť alebo vrátiť," povedala Klöcknerová denníku Rhein-Zeitung.

Podľa predstáv podpredsedníčky CDU príjem utečencov by mal byť možný iba cez centrá umiestnené v blízkosti nemeckých hraníc alebo hotspoty a registračné centrá mimo územia Nemecka. Naposledy menované zariadenia by mohli byť prevádzkované spoločne s partnerskými krajinami, ako sú Rakúsko, Taliansko, Grécko a Turecko. Klöcknerová tiež navrhuje, aby Nemecko vybudovalo registračné centrá na tureckej strane hraníc so Sýriou a Irakom.

Myšlienka registračných centier pre utečencov na vonkajších hraniciach EÚ pritom nie je nová. Európska komisia už niekoľko mesiacov tlačí na ich zriadenie, no momentálne sú v prevádzke iba dve z 11 centier plánovaných v Taliansku a Grécku. Ďalšie majú byť podľa eurokomisára pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisa Avramopulosa pripravené asi o štyri týždne, uviedla agentúra APA.

Poprední politici CDU a sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) vyjadrili s Klöcknerovej plánmi súhlas. Podľa podpredsedu koaličných sociálnych demokratov (SPD) Ralfa Stegnera sú však prejavom "čistej paniky" z klesajúcich preferencií CDU sedem týždňov pred voľbami v troch spolkových krajinách. "V skutočnosti je to antimerkelovský plán, ktorý má zakryť to, aký veľký je v CDU chaos a nespokojnosť s kancelárkou," povedal Stegner.

Klöcknerová je líderkou kandidátky CDU vo voľbách v Porýní-Falcku, ktoré sa uskutočnia 13. marca. V túto supervolebnú nedeľu sa bude hlasovať aj Bádensku-Württembersku a Sasku-Anhaltsku. Merkelová sa spolieha na zmenu vlády v Porýní-Falcku, kde je teraz pri moci koalícia SPD a zelených. Naplánovaných tam má desať predvolebných mítingov.