Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pohreb mladíka zabitého pri útoku v Mníchove prilákal davy ľudí

Imám sa modlí nad rakvou 21-ročného Diamanta Zabergju, jednej z obetí minulotýždňovej streľby v obchodnom centre Olympia v Mníchove, počas jeho pohrebu v kosovskej dedine Ropice 26. júla 2016. Tisíce kosovských Albáncov sa prišli dnes rozlúčiť s 21-ročným Dijamantom Zabergjom, ktorý zahynul minulý piatok v Nemecku pri strelnom útoku. Traja etnickí Albánci, dve ženy a jeden muž, boli medzi deviatimi ľuďmi, ktorých zastrelil ozbrojenec v piatok 22. júla v Mníchove. Foto: TASR/AP

Pohreb jednej z deviatich obetí streľby v nákupnom centre Olympia sa konal za prítomnosti kosovských vládnych predstaviteľov v obci Ropice, ležiacej približne 20 kilometrov severne od Prištiny.

Berlín/Priština 26. júla (TASR) - Tisíce kosovských Albáncov sa prišli dnes rozlúčiť s 21-ročným Dijamantom Zabergjom, ktorý zahynul minulý piatok v Nemecku pri strelnom útoku.

Pohreb jednej z deviatich obetí streľby v mníchovskom nákupnom centre Olympia sa konal za prítomnosti kosovských vládnych predstaviteľov v obci Ropice, ležiacej približne 20 kilometrov severne od Prištiny, informuje vo svojej správe agentúra AP. Zabergjova rakva bola prikrytá červeno-čiernou albánskou zástavou.

Medzi deviatimi osobami, ktoré zastrelil v Mníchove 18-ročný mladík s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, boli až traja etnickí Albánci z Kosova. Popri Zabergjovi zahynuli dve mladé ženy, identifikované ako Armela Segashiová a Sabina Sulajová.

Segashiovú mali pochovať takisto dnes na území Kosova, zatiaľ čo Sulajovej pohreb je plánovaný v Nemecku.

Páchateľ piatkového útoku v Mníchove, ktorého našli neďaleko miesta činu mŕtveho, nebol podľa vyšetrovateľov napojený na medzinárodný terorizmus, mohol sa však inšpirovať nórskym teroristom Andersom Behringom Breivikom. Zaútočil totiž v deň piateho výročia útokov spáchaných Breivikom.