Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Pojazdná márnica i experti prišli na Havaj pomôcť identifikovať obete

Na snímke trosky lesného požiaru vo štvrtok 10. augusta 2023 v Lahaine na Havaji. Foto: TASR/AP

Požiare sa ešte stále nepodarilo úplne uhasiť. Sú však najsmrtiacejšie v USA za viac ako storočie a ich príčina je predmetom vyšetrovania.

Honolulu 16. augusta (TASR) - Na Havaj v utorok dorazila pojazdná márnica, experti i technika s cieľom pomôcť miestnym úradom pri určovaní totožnosti 99 osôb, ktoré doteraz prišli o život počas lesných požiaroch na ostrove Maui. Úrady medzitým pátrajú po ďalších telách. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AP.

Americké ministerstvo zdravotníctva na Havaj nasadilo skupinu súdnych lekárov, patológov a technikov i vybavenie s cieľom určiť totožnosť obetí. "Bude to veľmi, veľmi náročná misia," povedal Jonathan Greene z tohto ministerstva. Dodal, že vzhľadom na vysoký počet obetí bude veľmi dôležitá trpezlivosť.

Polícia rodiny nezvestných obyvateľov vyzvala, aby poskytli vzorky DNA. Guvernér Havaja Josh Green upozornil, že úrady ešte môžu nájsť množstvo ďalších tiel.

Lesné požiare zachvátili Maui minulý utorok 8. augusta. Spôsobili rozsiahle škody a vyžiadali si evakuáciu množstva ľudí. Najničivejší z nich zdevastoval mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova.

Požiare sa ešte stále nepodarilo úplne uhasiť. Sú však najsmrtiacejšie v USA za viac ako storočie a ich príčina je predmetom vyšetrovania, píše AP.