Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pokles popularity Orbánovej strany Fidesz pokračuje

Predseda Fideszu Viktor Orbán Foto: TASR/AP Photo/MTI, Zsolt Szigetvary

Popularita maďarskej vládnucej strany Fidesz ďalej klesá: v apríli by ju volilo 24 percent občanov, o tri percentá menej než v marci.

Budapešť 9. apríla (TASR) - Popularita maďarskej vládnucej strany Fidesz ďalej klesá: v apríli by ju volilo 24 percent občanov, o tri percentá menej než v marci. Vyplýva to z výsledkov aktuálneho prieskumu verejnej mienky inštitútu Medián.

Podľa výsledkov zverejnených dnes v hospodárskom týždenníku Heti Világgazdaság pred rokom Fidesz podporovalo 36 percent Maďarov, avšak za uplynulý rok stratil až tretinu svojich priaznivcov. Jeho terajší výsledok znamená dvojročné minimum.

Z prepadu Fideszu však nedokázali profitovať opozičné strany, s výnimkou Demokratickej koalície (DK). Druhou najsilnejšou parlamentnou stranou so značným odstupom od Fideszu zostáva ultrapravicový Jobbik, ktorý by v apríli volilo 15 percent respondentov - rovnako ako pred rokom.

Maďarská socialistická strana (MSZP) si udržiava 11-percentnú podporu, DK si polepšila o jedno percento na šesť percent, zachovávajúc si tak mierny vzostup preferencií z uplynulých mesiacov. Ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) má stále štvorpercentnú podporu a po jednom percente majú Spolu (Együtt), Dialóg pre Maďarsko (PM) a Liberálna strana.

Nerozhodných je 37 percent Maďarov, podobne tomu bolo v marci 2013.