Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Pokojné protesty pokračovali, zatienili čínsky štátny sviatok

Protesty v uliciach Hongkongu Foto: TASR/AP

Tisícky protestujúcich v noci nadnes vzdorovali aj silnému dažďu. Pokojné demonštrácie sa rozšírili aj na populárnu obchodnú štvrť na turistami veľmi obľúbenom polostrove Kowloon.

Hongkong 1. októbra (TASR) - Demonštrácie v Hongkongu zatienili dnes aj oslavy čínskeho štátneho sviatku, 65. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky. Demonštranti postavili nové barikády, informovala agentúra DPA.

Tisícky protestujúcich v noci nadnes vzdorovali aj silnému dažďu. Pokojné demonštrácie sa rozšírili aj na populárnu obchodnú štvrť na turistami veľmi obľúbenom polostrove Kowloon. Očakáva sa, že počas dnešného čínskeho štátneho sviatku sa do ulíc opäť vyberú desaťtisíce demonštrantov požadujúcich viac demokracie pre niekdajšiu britskú kolóniu.

Tichým protestom sprevádzali demonštranti rannú tradičnú vlajkovú ceremóniu pri príležitosti čínskeho štátneho sviatku, na ktorý si pohárom sektu pripil hongkonský premiér Leung Čchun-jing s pozvanými čestnými hosťami, píše DPA.




Hongkonskí študenti dali vláde ultimátum do štvrtka na splnenie ich požiadaviek o odstúpenie premiéra a stiahnutie plánov na iba obmedzenú volebnú reformu.

Čínska vláda medzitým pokračuje v informačnom embargu ohľadne prodemokratických demonštrácií v Hongkongu, pripomína agentúra AP. Cenzúra je taká prísna, že v čínskych štátnych médiách sa neobjavil ani jeden záber z protestov. Úrady tiež zatkli jedného muža za zdieľanie správ z demonštrácií.

Naopak poloautonómne médiá v Hongkongu informujú o davoch demonštrantov takmer nepretržite, prinášajúc zábery neozbrojených študentov, ktorí dáždnikmi čelia slzotvornému plynu.