Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Pokračujúce protesty proti Vučičovi vylákali do ulíc desaťtisíce ľudí

Aleksandar Vučič, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Protestné zhromaždenie bolo ohlásené aj v rozdelenom kosovskom meste Mitrovica, ktoré je symbolom napätia medzi Srbmi a Albáncami v Kosove.

Belehrad 3. februára (TASR) - Desaťtisíce Srbov sa zúčastnili v sobotu na demonštráciách proti prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi, ktoré sa konali v Belehrade a iných mestách už deviaty týždeň po sebe. K protestujúcim v hlavnom meste sa pripojili aj študenti miestnej univerzity požadujúci odstúpenie ministra školstva Mladena Šarčeviča, informovala tlačová agentúra DPA.

Demonštrácie sa uskutočnili pod heslom "Jeden z piatich miliónov", čo je narážkou na Vučičovo vyhlásenie, že sa nepodvolí požiadavkám demonštrantov, ani keby ich bolo päť miliónov. Protesty študentov proti ministrovi Šarčevičovi zase súvisia s tým, že skupinu univerzitných profesorov podporujúcich hnutie proti Vučičovi označil minulý týždeň za "nevýznamnú".

Pokračujúca séria protestov sa začala 9. decembra po tom, ako opozičného politika Borka Stefanoviča v novembri zbili násilníci pred politickým mítingom v meste Kruševac. Opozícia pripisuje vinu za túto udalosť spoločenskej atmosfére zastrašovania a násilia, ktorú podľa nej vyvoláva vládna koalícia vedená Vučičovou stranou. Protestné hnutie, ktoré nemá priame politické väzby, no podporuje ho opozícia, vystupuje aj proti korupcii a obmedzovaniu slobody médií.

Protestné zhromaždenie bolo ohlásené aj v rozdelenom kosovskom meste Mitrovica, ktoré je symbolom napätia medzi Srbmi a Albáncami v Kosove. Miestnym organizátorom sa údajne vyhrážali prostredníctvom sociálnych sietí, zatiaľ čo riaditeľ srbského vládneho úradu pre Kosovo Marko Djurič vo štvrtok vyhlásil, že Mitrovica "nie je miestom pre rozdeľovanie" Srbov, a organizátorov označil za "politických špekulantov a manipulátorov".

Vlani v januári sa stal v Mitrovici obeťou atentátu umiernený kosovsko-srbský politik Oliver Ivanovič, ktorého vrahovia dodnes nie sú známi.