Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Pokutovaná hongkonská reportérka získala ocenenie za investigatívu

Hongkonská novinárka Bao Choy hovorí k novinárom na súde v Hongkongu 22. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Dokument zachytáva udalosti, ktoré sa udiali počas prodemokratických protestov v Hongkongu v roku 2019, ktoré sa často končili násilnými stretmi medzi políciou a demonštrantmi.

Hongkong 6. mája (TASR) - Hongkonskej reportérke, ktorú prednedávnom súd pokutoval za investigatívnu činnosť týkajúcu sa útokov na prodemokratických aktivistov zo strany stúpencov vlády, vo štvrtok udelili významnú novinársku cenu, informuje agentúra AFP.

Bývalá producentka hongkonskej verejnoprávnej televízie Bao Choy získala spolu so svojimi piatimi kolegami ocenenie Human Rights Press Awards v kategórii čínsky dokumentárny film za dokument "Kto vlastní pravdu?". Porotcovia označili film za "klasické dielo investigatívnej žurnalistiky" .

Demonštranti pochodujú počas demonštrácie v štvrti Mong Kok v Hongkongu, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Dokument zachytáva udalosti, ktoré sa udiali počas prodemokratických protestov v Hongkongu v roku 2019, ktoré sa často končili násilnými stretmi medzi políciou a demonštrantmi. Odhaľuje nové skutočnosti o útočníkoch na stúpencov demokracie a ich údajné väzby na vidiecke politické výbory, ktoré podporujú Peking.

Hongkonská verejnoprávna televízia sa už medzičasom nepodieľa na udeľovaní ocenení Human Rights Press Awards.

Demonštrant má na tvári masku počas protestu v uliciach Hongkongu, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Súd minulý mesiac uznal Bao Choy vinnou za "vedomé poskytnutie nepravdivých informácií," pomocou ktorých získala prístup k záznamom o evidencii vozidiel. Novinárke hrozilo polročné väzenie, nakoniec však dostala pokutu vo výške 6000 hongkonských dolárov (640 eur). Novinárske organizácie tento verdikt odsúdili ako útok na žurnalistiku.

Masové protivládne protesty v Hongkongu, ktorých účastníci protestovali proti zasahovaniu Číny do jeho osobitného autonómneho štatútu, sa pravidelne konali od júna 2019. Trvali zhruba sedem mesiacov a zúčastnili sa na nich milióny ľudí.