Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Policajt, ktorého postrelili extrémisti v Bavorsku, zomrel

Policajt prechádza okolo domu v Georgensgmuendene, kde extrémisti použili oheň proti polícii, tá ich chcela zhabať zbrane. Foto: TASR AP

Jeden zo štyroch policajtov, ktorí utrpeli dnes ráno zranenia pri prestrelke s protivládnym extrémistom, zomrel večer v nemocnici.

Berlín 19. októbra (TASR) - Jeden zo štyroch policajtov, ktorí utrpeli dnes ráno zranenia pri prestrelke s protivládnym extrémistom v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, zomrel vo večerných hodinách v nemocnici. Oznámilo to policajné prezídium okresu Mittelfranken, ktorého vyhlásenie priniesla agentúra DPA.

Krajinský minister vnútra Joachim Herrmann predtým informoval, že 32-ročného príslušníka špeciálnej zásahovej jednotky polície po incidente v obci Georgensgmünd hospitalizovali v ohrození života. Ďalší, 31-ročný policajt utrpel priestrel ramena, zatiaľ čo dvoch 37-ročných kolegov zranili úlomky skla.

K prestrelke došlo pri zásahu proti príslušníkovi hnutia tzv. ríšskych občanov (Reichsbürger), ktoré neuznáva existenciu súčasného nemeckého štátu. Razia bola zameraná na konfiškáciu zbraní, ktoré tento 49-ročný muž legálne vlastnil, avšak polícia sa obávala, že by ich mohol zneužiť.

Okrem policajtov utrpel zranenia i samotný extrémista, ktorý skončil vo väzbe.

Hnutie tzv. ríšskych občanov zastrešuje rôzne skupiny a jednotlivcov, ktorí neuznávajú existenciu súčasného Nemecka a jeho vlády. Tvrdia, že po právnej stránke stále existuje nemecká Tretia ríša v hraniciach z roku 1937, teda spred druhej svetovej vojny. Hnutie je pod dlhodobým dohľadom nemeckej tajnej služby.