Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Pri dráme v bangladéšskej reštaurácii zahynulo 20 cudzincov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na reštauráciu zaútočila v piatok skupina ozbrojencov, ktorí zadržali približne 20 rukojemníkov z radov zákazníkov a zamestnancov vrátane viacerých cudzincov.

Dháka 2. júla (TASR) - Dvadsať cudzincov zahynulo pri útoku teroristov na reštauráciu v bangladéšskej metropole Dháka. Väčšina z obetí pochádzala z Talianska a Japonska. Špeciálna jednotka zabila šiestich teroristov, jedného zadržala a oslobodila 13 rukojemníkov, informovala dnes spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na miestne úrady.

K zodpovednosti za útok sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS/Dáiš). IS uviedol, že pri útoku sa zameral na občanov "križiackych štátov".

Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej sa oznámenie IS objavilo dnes na blogovacej sieti Telegram a vykazuje podobné znaky ako vyhlásenia Dáišu z nedávnej minulosti.


Zatiaľ nie je jasné, či sa vedenie IS v Sýrii a Iraku zúčastňovalo na plánovaní útoku v Dháke. IS sa v minulosti hlásila aj k útokom spáchaným tzv. osamelými vlkmi, ktorí neboli napojení na IS.

Medzičasom dnes Taliansko, India a Japonsko potvrdili, že medzi obeťami rukojemníckej drámy v Dháke sú aj ich občania: siedmi Japonci, deviati Taliani a jedna Indka.

Smrť svojho občana v útoku v Dháke oznámili dnes aj Spojené štáty. Ako uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest, Spojené štáty ponúkli Bangladéšu pomoc pri vyšetrovaní útoku a zopakoval odhodlanie svojej krajiny bojovať proti terorizmu.

V súvislosti s piatkovým teroristickým útokom v bangladéšskej Dháke dnes tamojšia vláda vyhlásila dvojdňový štátny smútok, informovala agentúra DPA.

Premiérka Hasína Vadžídová uviedla, že dňami štátneho smútku budú nedeľa a pondelok. Vo svojom vyhlásení, ktoré odvysielala bangladéšska televízia, Vadžídová vyzvala občanov krajiny, aby sa spojili a zapojili sa do boja proti terorizmu.

Hovorca bangladéšskej armády Asraf Čaudhrí uviedol, že ozbrojenci s pokrikom Alláhu akbar (Boh je najväčší) vtrhli do reštaurácie v piatok večer a 20 ľudí zabili ešte pred dnešnou oslobodzovacou akciou.


"Väčšina (rukojemníkov) bola nemilosrdne zabitá ostrými zbraňami ešte včera," citovala Čaudhrího agentúra Reuters. Hovorca spresnil, že oslobodzovaciu operáciu spustili po 12 hodinách od obsadenia reštaurácie militantmi. Medzi 13 zachránenými je Japonec a dvaja občania Srí Lanky, dodal Čaudhrí.

Miestne médiá uviedli, že drámu prežil aj občan Argentíny a dvaja občania Bangladéša.

Podľa internetového vydania bangladéšskeho denníka Daily Star jeden zo zachránených rukojemníkov povedal, že "tí, ktorí boli schopní recitovať verše z koránu, boli ušetrení, ostatných mučili".

Japonská vláda informovala, že jeden jej občan bol zachránený a so strelnými zraneniami prevezený do nemocnice. Sedem ďalších Japoncov je však nezvestných.

Taliansky veľvyslanec v Bangladéši Mario Palma oznámil, že medzi rukojemníkmi bolo sedem Talianov.

Podľa agentúry DPA osem až desať ozbrojencov vtrhlo do reštaurácie Holey Artisan Bakery v Gulšáne, diplomatickej štvrti Dháky, v piatok večer. V počiatočnej prestrelke zahynuli dvaja policajti.

Podľa AP útočníci zadržiavali 35 ľudí vrátane 20 cudzincov. Pokusy o vyjednávanie zlyhali a dráma trvala do dnešného rána, keď do reštaurácie vtrhli príslušníci špeciálnej jednotky.

"Bangladéš nebude tolerovať žiadny akt terorizmu," zdôraznila Vadžídová a vyzvala obyvateľov krajiny, aby sa zjednotili v boji proti extrémizmu.

Taliansko prišlo pri útoku v Dháke o 10 občanov

Taliansky premiér Matteo Renzi reční na tlačovej konferencii v súvislosti s teroristickým útokom v Dháke v sobotu 2. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Až desať talianskych občanov prišlo o život po útoku teroristov na reštauráciu v bangladéšskej metropole Dháka. Informovali o tom talianske médiá, ako aj tlačové agentúry APA a DPA s odvolaním sa na rezort zahraničných vecí v Ríme.

Ako na tlačovej konferencii v Ríme uviedol predseda tamojšej vlády Matteo Renzi, do Dháky smeruje už vládny špeciál, na palube ktorého prevezú telesné pozostatky zavraždených Talianov do vlasti. "Naše myšlienky, naše modlitby a naše slzy sa spájajú so slzami rodín v Dháke, osobitne rodín našich krajanov," citovala DPA Renziho slová. Taliansky premiér aj v tejto smutnej chvíli zdôraznil, že je povinnosťou jeho krajiny brániť svoje hodnoty pred teroristami, pretože je to jediná cesta, ktorou si možno uctiť spomienku na zosnulých spoluobčanov. Taliansko sa ani v svetle činov tých, ktorí chcú zničiť náš každodenný život, nestiahne, zdôraznil Matteo Renzi.

Obeťami útoku sa podľa dostupných informácií stali viacerí talianski podnikatelia, ktorí boli v Bangladéši z obchodných dôvodov. Identifikácia talianskych obetí je v Dháke v plnom prúde.

Jediný z 11 Talianov prítomných v čase útoku v reštaurácii Holey Artisan Bakery v Gulšáne - diplomatickej štvrti Dháky, prežil, pretože sa mu podarilo ujsť do záhrady gastronomického zariadenia.

Na znak smútku a spoluúčasti nastúpi talianska futbalová reprezentácia na dnešný večerný štvrťfinálový súboj turnaja EURO 2016 v Bordeaux proti Nemecku s čiernymi páskami na rukávoch dresov, informovala tamojšia futbalová federácia.

Pápež odsúdil útok ako nezmyselné násilie na nevinných obetiach

Pápež František odsúdil teroristický útok ako "nezmyselné násilie na nevinných obetiach".

Hlava katolíckej cirkvi vyjadrila príbuzným zosnulých sústrasť a odsúdila barbarskú akciu, ktorá predstavuje atak na ľudstvo. Pápež súčasne v liste, o ktorom informoval vatikánsky štátny sekretár (premiér), kardinál Pietro Parolin, uviedol, že sa modlí za zranených a ich blízkych. Informácie priniesla tlačová agentúra APA.

Islamský štát na internete zverejnil fotografie útočníkov z Dháky

Džihádistická organizácia Islamský štát (IS/Dáiš) dnes zverejnila fotografie piatich mužov, o ktorých tvrdí, že spáchali piatkový útok v reštaurácii v bangladéšskej Dháke.

Ako uviedla agentúra AP, americký portál SITE špecializovaný na monitorovanie islamistických stránok informoval, že fotografie predpokladaných páchateľov sa na internete objavili dnes. Muži sú identifikovaní svojimi bojovými menami naznačujúcimi, že ide o Bangladéšanov. Každý z mužov pre fotografiu pózoval s úsmevom na tvári a s čiernou vlajkou IS v pozadí.

SITE informovala, že Islamským štátom vedená tlačová agentúra Amak zverejnila nové podrobnosti o útoku. Islamisti pri ňom údajne použili "nože, sekáče, útočné pušky a ručné granáty, pričom moslimovia z ich útoku vyviazli bez úhony". Podľa bangladéšskeho denník Daily Star útočníci mučili každého, kto nedokázal recitovať súry z Koránu.

V skoršom vyhlásení sa IS prihlásil k zodpovednosti za útok a rukojemnícku drámu v Dháke, pričom spresnil, že jeho muži útočili na občanov "križiackych krajín". Dodal, že občania týchto štátov nebudú v bezpečí, kým lietadlá ich krajín budú zabíjať moslimov.

Smrť svojich občanov medzičasom potvrdili Taliansko, Japonsko, India i USA.