Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Policajti zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť synagógu

Na snímke policajti stoja pred synagógou vo francúzskom meste Rouen v piatok 17. mája 2024. Foto: TASR/AP

Zdroj blízky vyšetrovaniu prípadu pre agentúru AFP uviedol, že muž sa priblížil s nožom a železnou tyčou v rukách k policajtom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 17. mája (TASR) - Francúzski policajti v piatok v meste Rouen na severe krajiny zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť tamojšiu synagógu, informoval minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti X. TASR o tom píše podľa agentúr AFP a Reuters.

Zdroj blízky vyšetrovaniu prípadu pre agentúru AFP uviedol, že muž sa priblížil s nožom a železnou tyčou v rukách k policajtom. Tí ho následne zastrelili. Na mieste zasahovali aj hasiči, tým sa podaril požiar dostať pod kontrolu.

Tamojší starosta vo svojom príspevku vyhlásil, že toto normandské mesto je "zničené a šokované". Identita a motív útočníka nie sú známe.

Paríž na pozadí napätia na Blízkom východe a izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy nedávno zvýšil stupeň pohotovosti pred útokmi na najvyšší. Vo Francúzsku žije po Izraeli a Spojených štátoch najväčšia židovská komunita, ako aj najväčšia moslimská komunita v Európe.

Na útočníka zastreleného policajtmi bol vydaný príkaz na vyhostenie


Na snímke policajné auto pred synagógou vo francúzskom meste Rouen v piatok 17. mája 2024.
Foto: TASR/AP

Na muža, ktorého v piatok zastrelili francúzski policajti pri pokuse podpáliť synagógu, bol vydaný príkaz na vyhostenie. Úrady však nemohli toto opatrenie vykonať až do odvolacieho konania, uviedol zdroj blízky vyšetrovaniu. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Na útočníka sa toto rozhodnutie vzťahovalo údajne menej ako rok. Nemohli ho však vykonať, pretože podal odvolanie proti tomuto príkazu.

Incident sa odohral v meste Rouen na severe krajiny. Policajti zastrelili ozbrojeného muža, ktorý sa k nim priblížil s nožom a železnou tyčou v rukách. Na mieste zasahovali aj hasiči, tým sa podaril požiar dostať pod kontrolu.