Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Polícia má podobu podozrivého z útokov v Bostone, Obama si uctil obete

Foto: TASR/AP Photo
Barack Obama na spomienkovej bohoslužbe. Foto: TASR/AP

Pri útoku v Bostone zahynuli traja ľudia a viac ako 170 utrpelo zranenia.

Boston 18. apríla (TASR) - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) rozbehol pátranie po mužovi, ktorého vidieť na záberoch bezpečnostnej kamery obchodného domu v Bostone, ako položil vak na miesto výbuchu. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

Okrem toho predstaviteľ amerických justičných orgánov potvrdil, že úrady majú podobu podozrivého, ale nevedia jeho meno. Stredajší vývoj - menej ako 48 hodín po výbuchu na Bostonskom maratóne - bol možno bodom zlomu v prípade.

Pri útoku v Bostone zahynuli traja ľudia a viac ako 170 utrpelo zranenia. Vyšetrovatelia komplexne analyzujú fotografie a videá, aby našli záchytné body pri hľadaní tých, ktorí útok uskutočnili a dôvodov, prečo tak urobili.

Predseda mestskej rady Bostonu Stephen Murphy uviedol, že video s podozrivým bolo z kamery na obchodnom dome neďaleko cieľovej rovinky a vyšetrovatelia spojili nález s opismi svedkov o človeku, ktorý z miesta činu odišiel.

Murphy potvrdil, že teraz je vyšetrovanie veľmi aktívne a plynulé - po mužovi sa pátra. Podľa jeho slov je polícia možno blízko k zatknutiu nejakej osoby a "to je dobré".

Najmenej 14 ľudí bolo po výbuchoch dvoch bômb naďalej v kritickom stave. Desiatky ľudí už z nemocníc v Bostone a okolí prepustili. Predstavitelia troch nemocníc, v ktorých ležia niektorí najťažšie zranení, však vyjadrili nádej na prežitie všetkých zostávajúcich pacientov.

Vyšetrovatelia sa v stredu - oblečení v bielych pracovných kombinézach - rozptýlili po uliciach Bostonu, prehľadávali strechy domov a trávniky okolo miesta výbuchov. Hľadali stopy, kontrolovali odpadkové koše, zbierali plastikové poháre, plechovky od nápojov.

V Bostone zostalo naďalej veľa príslušníkov bezpečnostných zložiek a niektorí ľudia pripustili, že sú z toho nervózni. Polícia má stanovištia v centre mesta, národná garda postavila stany a rozmiestnila taktické vozidlá.
Šéf Bieleho domu v stredu podpísal dekrét o mimoriadnom stave, ktorý umožnil poskytnutie federálnej pomoci pre Massachusetts.

Pri výbuchoch dvoch bômb v Bostone - zhotovených z obyčajných kuchynských tlakových hrncov - utrpeli zranenia desiatky ľudí. Zahynul osemročný Martin Richard, 29-ročná Krystle Campbellová z Massachusetts a čínska absolventka bostonskej univerzity.

Obama si uctil obete útoku na Bostonský maratón

Boston 18. apríla (TASR) - Americký prezident Barack Obama si dnes v Bostone uctil obete pondelkových bombových útokov. Na ekumenických bohoslužbách v hlavnej bostonskej katolíckej katedrále, ktoré sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, Obama vyjadril presvedčenie, že mesto sa z tragédie zotaví a nenechá sa zastrašiť terorizmom.


"Duch tohto mesta nie je zlomený. (Boston) Budeš znovu bežať ... dobehneš do cieľa,"
vyhlásil Obama a ubezpečil Bostončanov o podpore celých Spojených štátov. Šéf Bieleho domu v tejto súvislosti pevne verí, že na budúci rok v apríli sa bude v Bostone opäť bežať už v poradí 118. ročník maratónu, za čo ho publikum odmenilo búrlivým potleskom.


Zatiaľ neznámemu páchateľovi, respektíve páchateľom dvojitého bombového útoku prezident odkázal: "Nájdeme ťa a budeš čeliť spravodlivosti."

Ministerka pre vnútornú bezpečnosť USA Janet Napolitanová dnes oznámila, že FBI pátra po dvoch mužoch zachytených na videozázname v blízkosti cieľovej rovinky maratónu. Podľa jej slov nejde v pravom slova zmysle o podozrivých, ale o osoby, ktorým by vyšetrovatelia radi položili niekoľko otázok. Zdôraznila však, že na vypátranie mužov bude potrebná pomoc verejnosti.