Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia zatkla v súvislosti s útokmi v Paríži muža

Na nedatovanej snímke je Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud Foto: TASR/AP

Bendaoud pred zatknutím v televíznom prenose naživo priznal, že poskytol ubytovanie Abaaoudovi, poprel však, že by vedel o jeho spojení s teroristickými útokmi v Paríži z 13. novembra.

Paríž 1. decembra (TASR) - Francúzska polícia zobrala do väzby muža, o ktorom sa domnieva, že pomáhal zabezpečiť úkryt pre strojcu útokov v Paríži z 13. novembra Abdelhamida Abaaouda. Oznámili to dnes tlačové agentúry DPA a AP.

AP sa odvoláva na zdroj z vyšetrovania, ktorý si neželal byť menovaný. Povedal jej dnes, že ide o 25-ročného muža, ktorý fungoval ako spojovací článok s Jawadom Bendaoudom, jedinou osobou predbežne obžalovanou vo Francúzsku v súvislosti s parížskymi útokmi.

Bendaoud pred zatknutím v televíznom prenose naživo priznal, že poskytol ubytovanie Abaaoudovi, poprel však, že by vedel o jeho spojení s teroristickými útokmi v Paríži z 13. novembra. Podľa jeho slov išlo o "láskavosť", ktorú Abaaoudovi poskytnutím ubytovania preukázal.

Abaaoud, jeho sesternica a neidentifikovaný muž zomreli pri policajnej razii na Bendaoudov byt dňa 18. novembra. Informátor neposkytol žiadne podrobnosti o novom zatknutí, dodala AP.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Vladimír Benko


Protiteroristický koordinátor Európskej únie, Gilles De Kerchove, dnes povedal poslancom Európskeho parlamentu, že Islamský štát (IS) začal útočiť vo svete, pretože ho zranili koaličné letecké útoky. Okrem útokov z 13. novembra v Paríži skupina v uplynulých týždňoch zaútočila v Turecku, Libanone a na egyptskom Sinaji a De Kerchove hovorí, že IS podľa všetkého mení stratégiu. "Tlak koaličných leteckých úderov... v Rakke a okolo Rakky ich možno prinútili hľadať úspechy v cudzine." "Je to známka slabosti? Myslím si to."

IS má v Rakke v severnej Sýrii svoj generálny štáb a mesto je cieľom náletov Ruska i Američanmi vedenej koalície, ktorá zahŕňa aj Francúzsko.